Iedereen die wel eens in een winkel staat, heeft het waarschijnlijk al meegemaakt: je hebt de keuze om te pinnen of contant te betalen. Wanneer je pint, betaal je exact het bedrag dat op het prijskaartje staat.
Kies je echter voor contant betalen, dan wordt het bedrag afgerond naar 0 of 5 cent. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk? Wat is de reden achter deze verschillende betaalmethoden? Laten we het onderzoeken.
De reden achter het afronden van contante betalingen
De afronding van contante betalingen komt voort uit de onhandigheid van 1 en 2 eurocent muntjes. Deze kleine muntjes zorgden vaak voor verwarring en gedoe bij het teruggeven van wisselgeld.
Om het winkeliers wat gemakkelijker te maken, is het wettelijk toegestaan om bedragen die niet eindigen op 0 of 5 cent af te ronden. Hierdoor hoeven zij niet langer te worstelen met deze lastige muntjes.
Bij pinbetalingen speelt dit probleem niet, omdat er geen muntjes of wisselgeld aan te pas komen. Het is dan ook niet de bedoeling dat winkeliers bedragen afronden bij pinbetalingen, simpelweg omdat er geen onhandigheden zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Elk bedrag wordt bij pinnen exact afgerekend, wat zorgt voor een duidelijk en transparant betalingsproces.
De regels voor het afronden in de winkel
Winkeliers die ervoor kiezen om bedragen af te ronden, zijn verplicht om dit duidelijk aan te geven in hun winkel. Dit kan bijvoorbeeld door een sticker op de kassa of een bordje bij de ingang te plaatsen. Zo weet jij als klant precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.
Hoe werkt het afronden van contante betalingen?
Het afronden van contante betalingen gebeurt altijd naar het dichtstbijzijnde veelvoud van 0 of 5 cent. Dit kan zowel naar boven als naar beneden zijn, afhankelijk van het exacte aankoopbedrag. De regels hiervoor zijn simpel:
* Bedragen die eindigen op 1 of 2 cent worden naar beneden afgerond naar 0 cent.
* Bedragen die eindigen op 3 of 4 cent worden naar boven afgerond naar 5 cent.
* Bedragen die eindigen op 6 of 7 cent worden naar beneden afgerond naar 5 cent.
* Bedragen die eindigen op 8 of 9 cent worden naar boven afgerond naar 0 cent.
Op deze manier wordt het aantal muntjes dat in omloop is verminderd en wordt het betalingsproces voor zowel klanten als winkeliers vereenvoudigd.
Wat gebeurt er met 1 en 2 cent muntjes?
Hoewel 1 en 2 eurocent muntjes steeds minder in omloop zijn, blijven ze toch nog steeds wettige betaalmiddelen. In principe mag je er dus gewoon mee betalen, al zal je ze zelden terugkrijgen als wisselgeld.
Echter, houd er rekening mee dat een winkelier zelf mag bepalen welke betaalmiddelen hij accepteert. Dit betekent dat als een winkelier ervoor kiest om deze muntjes niet aan te nemen, hij ze mag weigeren.
Wat vind jij van deze afrondingsregels? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!