Het nieuws over de nieuwe televisieserie ‘Een van ons’, die vanaf donderdag op CANAL+ te zien is, heeft de familie van Marianne Vaatstra diep geraakt. Marianne, het 16-jarige meisje dat in 1999 werd verkracht en vermoord, staat centraal in deze serie die haar gewelddadige dood als inspiratiebron gebruikt.
De zesdelige reeks, die maandag zijn première beleeft tijdens het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen, heeft een storm van emoties losgemaakt bij haar nabestaanden. Voor de familie voelt het alsof de tragedie opnieuw wordt opgerakeld, zonder dat zij daarin een stem hebben gehad. De pijn van hun verlies wordt door de publieke aandacht opnieuw aangewakkerd.
‘Afschuwelijk dat dit is gemaakt’
Een woordvoerder namens de zussen en broer van Marianne heeft fel gereageerd op het uitbrengen van de serie. “De familie vindt het afschuwelijk dat de tragedie die hen is overkomen inspiratie is voor een tv-serie,” klinkt het resoluut. Het is duidelijk dat de familie verrast is door het bestaan van de serie, en dat zij niet zijn betrokken bij de productie.
“De aanloop naar de serie en de publiciteit eromheen halen veel verdriet omhoog,” voegt de woordvoerder eraan toe. De serie heeft voor hen het gevoel gecreëerd dat hun rouw en pijn publiek eigendom zijn geworden, zonder hun toestemming of medewerking.
Gebaseerd op waargebeurde tragedie
In ‘Een van ons’ heet het slachtoffer Anneke, en hoewel de makers benadrukken dat het verhaal gefictionaliseerd is, blijft het voor de familie overduidelijk dat het gebaseerd is op de moord op Marianne Vaatstra. Deze onverwachte onthulling kwam hard aan bij de nabestaanden. “Ze hadden hierop geen invloed,” benadrukt de woordvoerder.
Het gegeven dat ze niet op de hoogte waren gesteld van de plannen en geen mogelijkheid hebben gekregen om hun mening te geven, voelt als een extra klap. De emoties lopen hoog op, nu de herinneringen aan de afschuwelijke gebeurtenis opnieuw worden blootgesteld aan het grote publiek.
CANAL+ reageert op kritiek
CANAL+ verdedigt zich door te stellen dat de familie wel degelijk is geïnformeerd over de productie van de serie. Een woordvoerder van de zender zegt dat er via de advocaat van de familie contact is geweest.
Ondanks het feit dat de nabestaanden geen directe betrokkenheid hadden bij de totstandkoming van de serie, blijft de zender erbij dat ‘Een van ons’ een fictief verhaal is en niet de bedoeling heeft het echte verhaal van Marianne Vaatstra te vertellen. Toch lijkt deze uitleg weinig troost te bieden aan een familie die zich overvallen en miskend voelt.
Jouw mening?
Wat vind jij van het besluit om deze serie te maken zonder de betrokkenheid van de nabestaanden?
Denk je dat het gerechtvaardigd is om een waargebeurde tragedie als deze als inspiratie voor fictie te gebruiken? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.