Goedele Liekens deelt een emotioneel moment met haar volgers. Op Instagram laat ze weten dat ze afscheid heeft moeten nemen van haar moeder, een verlies dat diepe sporen nalaat. Met een reeks foto’s en warme woorden eert ze haar moeder en blikt ze terug op de liefdevolle momenten die ze samen hebben beleefd. Voor Goedele is dit afscheid een zwaar verlies, en dat gevoel brengt ze in haar bericht duidelijk naar voren.
Herinneringen en verdriet
Goedele plaatst een aantal oude familiefoto’s en schrijft daarbij ontroerend over haar moeder. “Als mama is heengaan, nemen ze een deeltje van ons hart mee,” begint ze. “Droefheid en gemis komen in de plaats.
Maar ze laten ook veel moois achter in ons hart; warmte en liefdevolle herinneringen om innig te koesteren. Laat dat voor altijd onze troost zijn.” Deze woorden illustreren hoe belangrijk haar moeder voor haar was en hoe waardevol de herinneringen zijn die achterblijven.
Dankbaar voor haar moeder
Met een warme boodschap beschrijft Goedele het verlies van haar moeder verder. “De liefste en meest zorgzame mama ooit is gisteren rustig ingeslapen. Dankbaar. Zo dankbaar dat jij āons maā was.” Hiermee benadrukt ze niet alleen het verdriet, maar ook de dankbaarheid voor de onvoorwaardelijke liefde en zorg die haar moeder haar hele leven lang gaf.
Terugblik op haar eigen ziekte
Goedele deelt daarnaast haar eigen ervaringen met ziekte en herstel, een tijd waarin zij ook veel steun nodig had. āIn eerste instantie kwam de boodschap niet helemaal bij mij binnen. Ik dacht: dat overkomt mij toch niet? Achteraf kijk ik daar heel anders naar. ‘
Was ik maar eerder naar de huisarts gegaan’, denk ik nu. De signalen waren er, maar ik negeerde het constant.” Goedele beschrijft hoe ze in die moeilijke tijd uit nerveusiteit zelfs grappen maakte toen ze het nieuws kreeg: “Ik zei grappend tegen de oncoloog: ‘Ik blijf niet meteen in het ziekenhuis liggen, hoor’.ā Pas thuis besefte ze de ernst volledig en maakte ze zich zorgen om haar ouders en haar kinderen.
Het leven na de diagnose
In 2021 werd Goedele schoonverklaard, maar zoals ze vertelt, begon toen juist een nieuw proces. “De kanker was weg, maar de nasleep begon. Zelf zat ik vol met ideeĆ«n en ik wilde mijn leven weer oppakken alsof er niks was gebeurd. Mijn omgeving was ook blij dat ik de ziekte had overwonnen.”
Toch ontdekte Goedele dat er in BelgiĆ« weinig nazorg is voor kankerpatiĆ«nten en dat het taboe op mentale problemen groot is. “Zodra het over mentale problemen of gevoelens gaat, klappen we dicht. Op dat gebied valt nog veel winst te behalen,” zegt ze. Goedele hoopt dat er in de toekomst meer openheid en begeleiding komt voor mensen die, zoals zij, verder willen na een heftige periode.
Wat denk jij over het taboe rondom mentale problemen in Belgiƫ? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.