Het aantal ziekenhuizen waar je nog gratis kunt parkeren, is drastisch afgenomen. Op dit moment bieden slechts zeven ziekenhuizen in Nederland nog kosteloos parkeergelegenheid aan. Bij de meeste andere ziekenhuizen moet je betalen om je auto kwijt te kunnen.
Gemiddeld ben je zo’n twee euro per uur kwijt aan parkeerkosten, een flinke aanslag op je portemonnee als je regelmatig op bezoek moet. Voor een dag parkeren lopen de kosten vaak op tot ongeveer negen euro.
Parkeren in de grote stad is prijzig
In grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam schieten de parkeerkosten nog verder omhoog. Hier kunnen de tarieven oplopen tot wel 30 euro per dag. Dat is een groot verschil met andere delen van het land.
In regio’s als Friesland en Groningen betaal je gemiddeld slechts 3,20 euro per dag voor een parkeerplaats. Dit verschil in prijs zorgt ervoor dat patiënten en bezoekers in de Randstad veel meer geld kwijt zijn dan mensen in andere regio’s van het land.
Onderhoud van parkeerplaatsen kost geld
Ziekenhuizen geven aan dat de hoge parkeerkosten nodig zijn voor het onderhoud van de parkeerterreinen. Het geld dat wordt opgehaald, wordt gebruikt om de parkeerplaatsen in goede staat te houden.
Daarnaast proberen ziekenhuizen hun bezoekers te stimuleren om vaker met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Dit doen ze omdat de ruimte voor parkeerplaatsen vaak beperkt is en ze willen voorkomen dat mensen die niets te zoeken hebben bij het ziekenhuis, de plekken bezetten.
Speciale regelingen voor langdurig verblijf
Als je voor een langere tijd bij het ziekenhuis moet zijn, zijn er soms speciale regelingen. Zo biedt het Medisch Centrum in Venlo bijvoorbeeld een ontheffing aan ouders van kinderen die voor een langere periode in het ziekenhuis verblijven.
Dit soort regelingen kunnen een groot verschil maken voor families die al met genoeg zorgen te maken hebben en niet ook nog eens geconfronteerd willen worden met hoge parkeerkosten.
Commerciële bedrijven beheren parkeerterreinen
In sommige ziekenhuizen zijn de parkeerterreinen uitbesteed aan commerciële partijen zoals Q-Park en Interparking. Hoewel deze bedrijven een deel van de parkeerkosten opstrijken, betekent dat niet per se dat de tarieven voor patiënten en bezoekers hoger zijn. Het beheer door deze bedrijven kan juist zorgen voor betere service en goed onderhouden parkeerfaciliteiten, wat voor sommigen het geld waard is.
Wat vind jij van de stijgende parkeerkosten bij ziekenhuizen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.