De frustratie onder hondenbezitters groeit, en Gert (47) is een van de velen die zich afvraagt waarom hij nog steeds hondenbelasting moet betalen.
Hij zorgt er altijd voor dat zijn hond geen overlast veroorzaakt en heeft altijd zakjes bij zich om de uitwerpselen op te ruimen. Toch betaalt hij elke maand de belasting zonder dat hij het gevoel heeft hier iets voor terug te krijgen.
āWaarom moet ik nog steeds hondenbelasting betalen als ik zelf altijd de poep van mijn hond opruim en we bijna nergens mogen komen?ā verzucht hij.
Hondenbelasting als belasting op verantwoordelijkheid
Voor Gert voelt de hondenbelasting inmiddels niet alleen als een belasting op het hebben van een hond, maar ook als een straf voor zijn verantwoordelijkheidsgevoel. āIk doe echt mijn best om alles netjes te houden.
Overal gaat een zakje mee, en ik zorg altijd dat er geen spoor achterblijft. En toch voelt het alsof ik door de overheid gestraft word, puur omdat ik een hond heb,ā vertelt hij met enige ergernis. Zijn gevoel van onrechtvaardigheid wordt alleen maar groter.
Beperkingen voor honden en hun baasjes
Niet alleen de financiĆ«le druk frustreert Gert, ook de vele beperkingen die hondenbezitters opgelegd krijgen maken het lastig. āHet lijkt wel alsof er steeds meer gebieden verboden terrein worden voor ons.
Speelplaatsen, parken, zelfs op sommige stranden mogen we in bepaalde maanden niet komen. Waar moet ik dan nog naartoe met mijn hond?ā vraagt hij zich af. Het enige wat hij wil, is een rustige wandeling maken zonder dat hij zich schuldig voelt.
Waar gaat het geld naartoe?
De grote vraag die Gert en vele anderen zich stellen, is waar hun belastinggeld precies naartoe gaat. āHet geld dat ik betaal, zie ik niet terug in voorzieningen of extra afvalbakken. In mijn wijk zijn er nauwelijks plekken waar je specifiek hondenafval kwijt kunt.
Het voelt bijna alsof ik voor niets betaal, en dat terwijl ik alles netjes opruim.ā Hij vermoedt dat de hondenbelasting voor gemeentes een makkelijke manier is om extra inkomsten te genereren zonder daadwerkelijk iets terug te geven aan de hondenbezitters.
Botsende meningen tussen hondenbezitters en niet-hondenbezitters
Het verschil in perspectief tussen hondenbezitters en mensen zonder hond speelt ook een rol in de discussie. āMensen zonder hond roepen al snel dat het logisch is dat hondenbelasting er is, omdat er dan minder overlast is in de buurt.
Maar dat is een misverstand, want veel van ons doen gewoon wat nodig is en houden rekening met anderen.ā Het lijkt soms alsof de hondenbezitters niet gehoord worden in hun frustraties, iets wat Gert meer dan eens in discussies heeft gemerkt.
De noodzaak voor transparantie en eerlijkheid
Wat Gert het meest steekt, is het gebrek aan transparantie over de besteding van de hondenbelasting. āIk zou er nog vrede mee kunnen hebben als ik wist dat het naar hondenparken of extra afvalbakken gaat, maar het lijkt alsof dat niet gebeurt.
Wat is dan eigenlijk het nut ervan?ā Hij pleit voor duidelijkheid vanuit de gemeentes. āAls ik kon zien dat mijn geld naar het onderhouden van hondenlosloopgebieden gaat, zou ik er vrede mee hebben. Maar nu voelt het alsof ik gewoon extra betaal zonder dat ik daar iets voor terugkrijg.ā
Oplossingen om de lasten eerlijker te verdelen
Gert ziet ook mogelijkheden om de hondenbelasting eerlijker te maken. āMisschien zou het helpen als de belasting alleen geheven wordt op mensen die hun honden niet netjes uitlaten.
Of als er meer controle zou zijn op plekken waar mensen hun honden loslaten zonder op te ruimen.ā Hij haalt een situatie in zijn buurtpark aan waarin hij iemand zag die geen zakjes bij zich had en gewoon wegliep nadat zijn hond zijn behoefte had gedaan. āHet is door zulke mensen dat wij, die wel netjes opruimen, steeds meer beperkingen krijgen opgelegd.ā
Gerts wens voor een eerlijkere regelgeving
Als afsluiting deelt Gert zijn hoop voor een eerlijkere regeling rond de hondenbelasting, iets waar veel hondenbezitters zich in zullen herkennen. āIk wil gewoon dat er meer eerlijkheid komt in de regelgeving rondom hondenbelasting.
Dat er wordt gekeken naar oplossingen die eerlijk zijn voor mensen die zich aan de regels houden. Waarom zouden wij moeten betalen voor de fouten van anderen? Het wordt tijd dat gemeentes gaan luisteren naar ons standpunt en inzien dat niet elke hondenbezitter een probleem veroorzaakt.ā
Wat vind jij? Moet de hondenbelasting op de schop en eerlijker worden? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.