Vandaag deden bijna 50.000 hardlopers mee aan de Dam tot Damloop, een van de bekendste hardloopevenementen van Nederland. Terwijl velen genoten van het mooie nazomerweer, weet Joost Fonville uit Hilversum hoe snel zo’n dag kan omslaan in een tragedie.
Tien jaar geleden verloor hij zijn 24-jarige zoon Arthur, die tijdens de Dam tot Damloop bezweek aan een hitteberoerte. Joost zet zich sindsdien in om anderen te waarschuwen voor de gevaren van rennen bij hoge temperaturen.
De fatale dag blijft elk jaar vers in het geheugen
“Elk jaar herbeleef ik die momenten weer,” vertelt Joost aan Hart van Nederland. Tien jaar geleden liep zijn zoon Arthur mee in het wedstrijdteam van de Universiteit van Amsterdam. Het was een mooie dag, maar de warmte speelde een grote rol. Arthur kwam na zestien kilometer over de finish en toen ging het mis.
“Hij is onwel geworden en naar een tent gebracht. Daar kwamen ze erachter dat zijn temperatuur 42,5 graden was,” vertelt Joost met zichtbaar verdriet. “Ze probeerden hem nog te behandelen, maar hadden bijna geen koelmogelijkheden.”
Die fatale hitteberoerte zou uiteindelijk het leven van Arthur kosten. Het verlies kwam hard aan. “Het was een fitte jongen, maar hij wist volgens mij niks van het gevaar van de oververhittingsverschijnselen.”
Meer bewustzijn na tragische gebeurtenissen
Joost vertelt dat er toen weinig bekendheid was over de gevaren van hardlopen in warm weer. Sinds het verlies van zijn zoon heeft hij het zijn levensdoel gemaakt om mensen beter te informeren.
“In 2016 gebeurde het opnieuw. Een jong meisje overleed tijdens dezelfde loop. Dankzij haar nabestaanden en ons is er een werkgroep ontstaan. We hebben samen maatregelen bedacht om de veiligheid tijdens evenementen te verbeteren.”
Er zijn sindsdien meer koelmogelijkheden, vroegere starttijden en betere voorlichting over de risico’s van rennen bij hoge temperaturen. “Eigenlijk hoeft iemand die oververhit raakt niet te overlijden, als er maar op tijd wordt ingegrepen,” legt Joost uit. Zijn missie is nu om ervoor te zorgen dat dit soort tragedies niet meer plaatsvinden.
Verhoogde alertheid op warmere dagen
De maatregelen die destijds zijn genomen, werden ook deze zondag weer ingezet. Vanwege de voorspelde warmte gaf de organisatie al vroeg een dringend advies: wees verstandig, houd elkaar in de gaten en zorg dat je goed koelt om oververhitting te voorkomen.
Toen de dag vorderde en de hitte toenam, nam de organisatie zelfs een rigoureuze beslissing. De laatste twee startgroepen werden geannuleerd vanwege de gezondheidsrisico’s. “Als we de loop door laten gaan, kunnen we niet garanderen dat we iedereen de juiste medische zorg kunnen bieden,” meldde de organisatie.
Joost blijft waarschuwen
Hoewel Joost blij is met de maatregelen die inmiddels genomen zijn, vindt hij dat er nog meer kan worden gedaan. “De bewustwording bij hardlopers zelf moet groeien. Elk jaar moet er weer gewaarschuwd worden, want zo’n fatale afloop mag nooit meer gebeuren.”
Heb jij wel eens meegedaan aan een hardloopevenement tijdens warm weer? Hoe zorg jij ervoor dat je veilig blijft? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.