Een opvallende stap richting de bestrijding van criminaliteit heeft brede steun gekregen in de Tweede Kamer. Een wetsvoorstel dat contante betalingen boven de 3000 euro wil verbieden, kreeg een ruime meerderheid achter zich.
De maatregel is bedoeld om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan en werd door een groot deel van de Kamer als noodzakelijk gezien. Toch bleef het niet zonder discussie. Een voorstel van de coalitiepartijen NSC, PVV en BBB om de grens te verhogen naar 10.000 euro haalde het niet.
Het zorgde voor de nodige verdeeldheid binnen de politiek, maar uiteindelijk hield de Kamer voet bij stuk. De vraag blijft nu wat deze maatregel zal betekenen voor de economie en de dagelijkse praktijk.
Witwaspraktijken aanpakken door strenge grens
De reden achter het nieuwe verbod is helder: het kabinet wil witwassen door criminelen verder terugdringen. Contante betalingen zijn vaak moeilijk te traceren, en daarom zien criminelen het als een aantrekkelijk middel om illegale inkomsten te verbergen. De nieuwe grens van 3000 euro moet dit soort praktijken moeilijker maken.
Toch ontstond er flink wat discussie over deze limiet. Voorstanders zien het als een noodzakelijke stap, maar tegenstanders, waaronder NSC, BBB en PVV, vonden de grens te streng. Volgens hen zou een hogere limiet van 10.000 euro voldoende zijn en minder impact hebben op de economie.
Europese lijn zorgt voor discussie
Het kabinet volgt met deze nieuwe wetgeving de lijn van verschillende andere Europese landen. Zo gelden in Belgiƫ en Frankrijk al vergelijkbare beperkingen op cashbetalingen, iets wat volgens minister Eelco Heinen (Financiƫn) en minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) cruciaal is om te voorkomen dat Nederland een toevluchtsoord voor criminelen wordt.
“Als we de grens zouden verhogen, maken we het voor criminele netwerken juist aantrekkelijker om hier hun illegale activiteiten voort te zetten,” waarschuwden de VVDāers.
De argumenten van Heinen en Van Weel werden door de meerderheid in de Kamer gevolgd, hoewel er weerstand was. De indieners van het voorstel om de grens te verhogen kregen slechts steun van DENK, SGP, JA21 en FVD. Dit was niet genoeg om het door de Kamer te loodsen.
Uiteindelijk besloot NSC toch in te stemmen met het wetsvoorstel, terwijl PVV en BBB zich hiertegen bleven verzetten. De VVD, die al langer pleit voor strengere regels rondom contante betalingen, is tevreden met de uitkomst.
Wat betekent dit voor jou?
Met de nieuwe limiet van 3000 euro zullen veel mensen hun betaalgedrag wellicht moeten aanpassen. Grote contante betalingen, zoals bij de aankoop van een tweedehands auto of bij een verbouwing, zullen vanaf nu vooral via bankoverschrijvingen moeten plaatsvinden.
Hoewel dit voor sommige ondernemers en particulieren een verandering betekent, is het voor anderen een stap naar meer veiligheid en transparantie in het betalingsverkeer. Toch blijft de vraag of deze strengere wetgeving op termijn negatieve gevolgen zal hebben voor bepaalde sectoren, zoals de detailhandel en horeca, waar nog regelmatig met grote cashbedragen wordt afgerekend.
Hoe denk jij over dit nieuwe verbod? Laat het ons weten in de reacties op Facebook