Het is een scenario dat je niemand toewenst: racen tegen de tijd om afscheid te kunnen nemen van een geliefde. Voor Lex Vos en zijn vrouw werd dit hartverscheurende werkelijkheid. Hun zoon lag op sterven na een hersenbloeding, en in alle haast reden ze vanuit Noord-Holland naar het UMCG in Groningen. De klok sloeg drie uur ās nachts toen ze het verwoestende nieuws ontvingen.
Twee uur later, in de vroege ochtend, werd Lex geflitst omdat hij negen kilometer te hard reed. Wat volgde was een boete van 88 euro, en ondanks de emotionele omstandigheden kregen ze geen volledige kwijtschelding. De situatie kreeg veel aandacht toen bleek dat de boete slechts gehalveerd werd, wat bij Lex en zijn vrouw een wrange nasmaak achterliet.
Het afschuwelijke telefoontje
Het begon allemaal die nacht om kwart over drie toen het telefoontje kwam waar geen ouder op voorbereid kan zijn. Hun zoon, die met spoed naar het ziekenhuis was gebracht, had een hersenbloeding gehad en zijn situatie was kritiek.
Zonder aarzeling stapten Lex en zijn vrouw in de auto en haastten zich naar het UMCG. Het was een angstige rit, vol zorgen en verdriet. Om kwart over vijf reden ze door een rustige weg, waar Lex per ongeluk negen kilometer te hard reed. Hoewel het midden in de nacht was en de weg verlaten, volgde er later een boete van 88 euro.
Het bezwaar en de reactie
āNormaal gesproken betaal ik een boete gewoon, dat maakt me niks uit. Maar in deze situatie…ā vertelt Lex, die hoopte op begrip van het Openbaar Ministerie. Hij diende bezwaar in en legde de hartverscheurende omstandigheden uit.
Zijn zoon was enkele dagen later overleden, en Lex stuurde op verzoek de overlijdensakte op. āKijk, als je te hard rijdt in de binnenstad is dat gewoon gevaarlijk. Maar dit was midden in de nacht, er was niemand op de weg en het ging maar om negen kilometer te hard. Je zou toch denken dat er begrip zou zijn.ā
De boete werd gehalveerd
Het antwoord van de officier van justitie kwam als een koude douche: in plaats van de boete kwijt te schelden, werd deze gehalveerd. Lex en zijn vrouw zouden nog 39 euro moeten betalen. āWie beslist zoiets? Je betaalt de boete of niet, maar korting vind ik heel gek.
Het gaat ons helemaal niet om het geld, het gaat om het principe,ā aldus Lex. De afhandeling van het bezwaar kwam op hen over als gevoelloos en kil, wat hun pijn alleen maar verergerde. āWe hebben betaald, we willen geen gedoe. We willen gewoon rouwen.ā
Het verdriet blijft
Enkele dagen na hun aankomst in Groningen overleed hun zoon. Hij lag in coma en echt afscheid nemen was niet mogelijk, wat het verlies nog moeilijker maakte. āDat vinden we heel erg jammer,ā zegt Lex, zichtbaar geĆ«motioneerd.
De rouwende vader besloot uiteindelijk om contact op te nemen met de ombudsman, in de hoop dat iemand hen nog een luisterend oor zou bieden. āMisschien kan die nog aan de bel trekken,ā voegt hij toe.
Hoe zou jij reageren als je in Lex’ situatie zat? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.