Een idyllische wandeling veranderde afgelopen zaterdag in een nachtmerrie voor Geertje de Mos en haar trouwe viervoeter Bruno. In het losloopgebied bij het bos aan de Leuvenumseweg, nabij Harderwijk, werd de 12-jarige hond, een kruising tussen een teckel en een jackrussellterriër, aangevallen door wat vermoedelijk een wolf was.
Terwijl Geertje vol angst toekeek en schreeuwde, greep het wilde dier Bruno en rende ermee weg. Slechts een korte tijd later kwam Bruno zwaargewond en bebloed terug. Zijn verwondingen bleken uiteindelijk fataal.
Na de aanval leek Bruno op maandag even te stabiliseren, maar al snel verslechterde zijn toestand. De familie, diep geraakt door wat er was gebeurd, deelde hun zorgen: “Waarschijnlijk moeten we hem laten inslapen. De kliniek ziet geen kans op herstel en Bruno lijdt veel pijn,” vertelden ze aan Hart van Nederland. Helaas verslechterde Bruno’s situatie zo snel dat hij nog voor het moment van inslapen overleed.
Weinig hoop op compensatie
Geertje en haar partner Dafne hebben meteen melding gedaan bij Bij12, de organisatie die wolvenschade onderzoekt, maar de vooruitzichten op compensatie zijn somber. Volgens de huidige wetgeving wordt schade alleen vergoed wanneer het om vee gaat, en niet om huisdieren zoals Bruno. De juridische beperkingen laten weinig ruimte voor hoop.
Toch wachten Geertje en Dafne de resultaten van een DNA-onderzoek af, dat definitief moet vaststellen of de aanval inderdaad door een wolf is uitgevoerd.
In de tussentijd circuleert een video op sociale media die het dier toont. De Zoogdiervereniging heeft op basis van deze beelden bevestigd dat het waarschijnlijk om een wolf gaat, maar de eigenaren hopen op duidelijkheid door het DNA-onderzoek.
Een hartenkreet om verandering
Het verdriet om het verlies van Bruno gaat gepaard met frustratie over het gebrek aan erkenning voor de schade die huisdiereigenaren ervaren na een dergelijke aanval. Voor Geertje en Dafne is het duidelijk: er moet iets veranderen.
De dreiging van wolvenaanvallen lijkt groter te worden, en veel huisdiereigenaren in het gebied delen dezelfde zorgen. Voor hen is dit een wake-upcall voor meer aandacht en bescherming tegen wolven in hun omgeving.
Moeten er strengere maatregelen komen om huisdieren te beschermen tegen wolven? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.