De donkere maanden aan het einde van het jaar brengen voor veel mensen gezelligheid en tradities met zich mee, maar voor huisdieren en hun baasjes is het allesbehalve een feestje. Jaarlijks zorgen de knallen en flitsen van vuurwerk voor paniek en stress bij dieren.
Nieuw onderzoek van de Universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat de impact van vuurwerk op huisdieren veel langer doorwerkt dan men voorheen dacht. Het probleem lijkt niet alleen beperkt te zijn tot de maand december; al vanaf september voelen veel dieren de stress van vuurwerk.
Vuurwerkstress begint al in september
Het onderzoek van de Universiteit van Utrecht, waaraan meer dan 3500 diereneigenaren deelnamen, bracht schokkende resultaten aan het licht. Maar liefst twee derde van de honden en katten blijkt vanaf september al last te hebben van vuurwerkoverlast.
Dieren die gevoelig zijn voor geluid, zoals honden en katten, raken hierdoor al maanden voor Oud en Nieuw in een stressvolle toestand. Elke knal, hoe klein ook, kan voor deze dieren het startsein zijn voor langdurige angst.
Angst niet alleen in december
Veel huisdiereigenaren dachten dat de stress rond vuurwerk vooral in december piekte, omdat dan veel vuurwerk wordt afgestoken. Toch blijkt dat ook sporadische knallen in september, oktober en november een grote impact hebben.
Elke losse knal kan intense angst opwekken, ook al wordt er in deze maanden minder vuurwerk afgestoken dan tijdens de feestdagen. Het zijn dus niet alleen de zware, herhaalde knallen die zorgen voor stress, maar zelfs de enkele knallen buiten december zijn al genoeg om dieren van streek te maken.
Gemeenten en vuurwerkbeleid
Om de overlast voor dieren en hun baasjes te verminderen, kiezen steeds meer gemeenten voor een vuurwerkverbod. In de grensgebieden ligt dit echter gevoelig, omdat vuurwerk gemakkelijk de grens over kan worden gehaald, zo meldde Metro onlangs. Het beleid is dus niet eenduidig, en dit verschil tussen gemeenten zorgt ervoor dat sommige dieren en hun baasjes in december alsnog geconfronteerd worden met vuurwerkoverlast.
Blijvende angst: ook na het knallen
De gevolgen van vuurwerkangst blijven vaak langer hangen dan je misschien zou verwachten. Zowel honden als katten ervaren stress en angst na het horen van vuurwerk. De schrikreactie kan tot wel een half uur na de knal doorgaan.
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de dieren dan nog steeds de impact van het vuurwerk voelt. Ze trillen, zoeken dekking en vertonen tekenen van onrust, wat duidelijk aangeeft dat de angst veel dieper zit dan enkel een tijdelijke reactie.
Honden en hun baasjes: een dagelijkse strijd
Voor hondeneigenaren is vuurwerkangst extra lastig, omdat honden ook op angstige dagen naar buiten moeten om hun behoefte te doen. āVooral voor hondeneigenaren is dit extra vervelend,ā legt Claudia Vinke van de Gedragskliniek voor Dieren uit, die eveneens betrokken was bij het onderzoek.
āZij zien niet alleen het lijden van hun dier, ook zijn er lichamelijke gevolgen. Honden moeten immers naar buiten om zich te ontlasten. In de Gedragskliniek voor Dieren hebben we een casus van een hond waar dierenartsbehandeling nodig was omdat hij gedurende zeer lange tijd zijn plas ophield.ā Het is een probleem dat bij veel baasjes bekend voorkomt.
Hondeneigenaren zoeken daarom vaker hulp, met de helft van hen die bij de dierenarts aanklopt. Katteneigenaren, waarvan slechts een vijfde hulp zoekt, proberen vooral met knuffels, supplementen en soms medicatie om hun kat te kalmeren. Maar vaak werken deze middelen slechts tijdelijk, wat betekent dat de strijd tegen vuurwerkstress blijft bestaan.
Wat kun je doen voor je huisdier?
Niet alle honden zijn echter bang voor vuurwerk, wat te maken kan hebben met hun vroege ervaringen. āAls een puppy in zijn eerste weken went aan geluid, maakt dat een weerbaar hondje voor later in het leven,ā vertelt docent Ineke van Herwijnen in Nieuws & Co op NPO Radio 1.
Maar wat als je een oudere hond of een kat hebt die al angstig is? Van Herwijnen benadrukt het belang van nabijheid: āDe dieren hebben steun aan jou als eigenaar. Laat je kat of hond niet alleen. Ze hebben er echt baat bij als ze rustig bij jou kunnen zijn.ā
Heb jij ook een huisdier dat bang is voor vuurwerk? Wat doe jij om hem of haar gerust te stellen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.