Erik Witman, een veehouder uit het Gelderse Emst, vond woensdagochtend een gruwelijk tafereel in zijn weiland. Een wolf had in de nacht van dinsdag op woensdag 45 van zijn schapen gebeten. Voor Witman betekent dit verlies bijna een derde van zijn totale kudde.
“Het is een ramp,” verzucht hij. Van de 45 schapen die slachtoffer werden van de aanval, zijn er 18 overleden en liggen er 27 zwaargewond in het weiland. De schrik zit er goed in: naar verwachting zullen nog eens 10 tot 15 dieren het niet overleven.
Een nachtmerrie voor de boer
Voor Witman is het een onvoorstelbare tragedie. “Zo wil je je dieren niet aantreffen. Je kon de ingewanden van de schapen gewoon zien,” vertelt hij aangeslagen aan Hart van Nederland.
Het was niet de eerste aanval van een wolf, maar wel de ergste. “We hebben hier al meerdere aanvallen gehad op enkele schapen, maar zoveel als nu… Overal waar je keek, zag je dode schapen. Het moeten waarschijnlijk wel meerdere wolven zijn geweest.”
De impact op de boer is enorm. “Het is een ramp. Je wordt er radeloos van. Je doet je uiterste best om die dieren in leven te houden. Dan gebeurt dit. Dit gun je niemand.” Witman kijkt machteloos toe hoe zijn harde werk in een nacht wordt verwoest.
Wat kun je doen tegen een wolf?
Met de recente aanval voelt Witman zich genoodzaakt om maatregelen te nemen, maar de vraag is welke. “We zijn druk bezig met het zoeken naar oplossingen, maar ik vraag me af of het zal helpen,” zegt hij.
“We kijken naar netten, maar of dat echt werkt, weet ik niet.” De frustratie is voelbaar: welke keuze hij ook maakt, de kans dat het opnieuw misgaat blijft groot.
Witman pleit voor een grotere aanpak van het probleem. “Iedereen heeft zijn mening over de wolf, maar als je dit met je eigen ogen beschouwt… Een paar wolven zijn echt niet erg, maar ze zijn nu overal.”
Is het tijd voor een strikter beleid rondom wolven in Nederland, of moeten we de natuur haar gang laten gaan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.