Plastic bakjes zijn een uitkomst voor het bewaren van maaltijden en restjes. Ze zijn handig, lichtgewicht en meestal herbruikbaar. Toch komt er een moment waarop het gebruik van deze bakjes onveilig kan worden.
Het is belangrijk om te weten hoe je ze op de juiste manier schoonmaakt en wanneer het tijd is om ze weg te gooien. Hoewel fabrikanten vaak geen exacte levensduur voor deze bakjes aangeven, zijn er duidelijke signalen waaraan je kunt zien dat een bakje zijn beste tijd heeft gehad. Hoe voorkom je dat je plastic containers schadelijk worden voor je gezondheid?
Hoe weet je wanneer een bakje niet meer veilig is?
Volgens Janilyn Hutchings, een expert in voedselveiligheid van State Food Safety, kun je het beste letten op de staat van het bakje. ‘Krassen en brandplekken kunnen plekken zijn waar bacteriĆ«n zich ophopen, zelfs na het afwassen,’ legt ze uit.
Wanneer je bakje krassen, beschadigingen of ongewone geuren heeft, is het moeilijker om deze volledig schoon te krijgen. Dit geldt ook voor bakjes met hardnekkige vlekken die er niet uitgaan, hoe goed je ook schrobt.
Het advies? Weggooien. Je gezondheid gaat voor, en een nieuw bakje is een kleine investering in vergelijking met de risicoās.
Wat zijn pfa’s en waarom zijn ze een probleem?
Plastic voedselbakjes kunnen meer bevatten dan alleen je maaltijd. Ze kunnen microplastics en PFAās, oftewel āforever chemicaliĆ«nā, afgeven.
‘Blootstelling aan bepaalde PFAās kan schadelijk zijn voor het lichaam, hoewel het exacte risico nog niet volledig duidelijk is,’ waarschuwt Hutchings. Deze stoffen worden in verband gebracht met langdurige gezondheidsproblemen.
Uit een studie uit 2023 gepubliceerd in Environmental Science & Technology blijkt bovendien dat polypropyleen bakjes meer microplastics vrijgeven als ze in de magnetron worden verwarmd. Let daarom goed op het driehoekige recyclingsymbool op de onderkant van je bakjes om het materiaal te identificeren.
Hoe verleng je de levensduur van je bakjes?
Het schoonmaken van je bakjes speelt een cruciale rol in hun levensduur. Hoewel een vaatwasser handig lijkt, kan de hoge temperatuur het plastic sneller beschadigen.
‘De hitte in een vaatwasser werkt als ontsmettingsmiddel, maar kan ook de levensduur van bakjes verkorten,’ zegt Hutchings. Wil je je bakjes langer gebruiken? Dan is met de hand wassen een betere optie.
Gebruik wel een voedselveilige ontsmettingsoplossing om ziekteverwekkers effectief te verwijderen. Een goede schoonmaakroutine verlengt niet alleen de levensduur van je bakjes, maar zorgt ook dat ze veilig blijven voor dagelijks gebruik.
Tips voor het veilig schoonmaken van je bakjes
Volg deze stappen voor een grondige reiniging van je plastic bakjes:
– Maak het bakje leeg en verwijder al het voedsel.
– Was het bakje met warm water en zeep.
– Gebruik een voedselveilige ontsmettingsspray of oplossing om bacteriĆ«n te doden.
– Laat het bakje aan de lucht drogen voordat je het opnieuw gebruikt.
Door zorgvuldig met je bakjes om te gaan, voorkom je dat schadelijke stoffen in je eten terechtkomen en verleng je de tijd dat je ze veilig kunt gebruiken.
Wat doe jij om jouw plastic bakjes langer mee te laten gaan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.