Welke passen zitten in je portemonnee? Naast een bankpas zullen de meeste mensen hierop antwoorden: “verschillende creditcards”. Plastic gebruiken om aankopen te betalen is handig, maar het kan ook een creditcardschuld met zich meebrengen als je het maandelijkse saldo op jouw creditcard niet op tijd kunt betalen. Als dit herkenbaar is dat is het raadzaam deze simpele 3-stappenplan uit te voeren.
1- Vermijden creditcardschuld
De beste manier om met een creditcardschuld om te gaan is deze niet te maken. Dat niet iedereen zich aan deze suggestie houdt blijkt als je kijkt naar de totale Nederlandse creditcardschuld die maar liefst 1,4 miljard euro bedraagt. Het probleem is dat als de creditcardhouder zijn maandelijkse rekening niet tijdig betaalt, het verschuldigde saldo doorrolt en een hoge rente in rekening wordt gebracht. Hierdoor is de creditcardhouder nog meer geld verschuldigd.
Het advies om geen creditcardschuld op te lopen betekent niet dat je geen creditcard moet gebruiken; het betekent alleen dat je de creditcard verstandig moet gebruiken. Streef ernaar het verschuldigde saldo elke maand in zijn geheel af te betalen, zodat je geen creditcardschuld oploopt.
Vermijden werkt het best wanneer je op het punt staat iets te kopen. Vraag jezelf af of het artikel dat je wilt kopen essentieel is. Zo ja, vraag jezelf dan af of je het artikel contant kunt betalen. Zo niet, dan kan het gebruik van een kredietkaart een goede keuze zijn. Vooral als het een creditcard is waarbij je punten spaart of een percentage van het uitgegeven geld terugkrijgt.
2- Budgettering
Een budget is een plan waarin er is aangegeven hoe je met je geld omgaat. Het ontbreken van een dergelijk plan is de draagt bij aan het niet verstandig met geld omgaan. Wanneer er sprake is van een creditcardschuld, kan een budget je helpen om te voorkomen dat de schuld groter wordt en om de schuld die je hebt op een weloverwogen manier af te lossen.
Een creditcardschuld is natuurlijk niet de enige maandelijkse verplichting waarmee een creditcardhouder te maken heeft. Zet op papier wat je verwachte maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. Bepaal wat je besteedbaar inkomen is en met dit cijfer in het achterhoofd kun je niet-essentiële aankopen beter beoordelen. Als je in een willekeurige maand slechts 100 euro te besteden hebt, is de aankoop van de nieuwste elektronische gadget, die meer dan 100 euro kost, geen verstandige aankoop.
3- Aflossen creditcardschuld
Wanneer je een creditcardschuld hebt, is het van cruciaal belang deze zo snel mogelijk af te lossen. Met alleen een minimale maandelijkse betaling zal het je niet lukken om dit doel te bereiken. Als een creditcardrekening niet tijdig wordt betaald, beginnen hoge rentetarieven te lopen; De debetrente is meestal 14 procent, maar kan per creditcard aanbieder verschillen. De schuldlast kan snel uit de hand lopen rekeninghoudend met het oorspronkelijke schuldbedrag en de bijkomende debetrente.
Gebruik jouw budget om te bepalen hoeveel er van het besteedbaar inkomen je kunt besteden aan de creditcardschuld. Streef ernaar zoveel mogelijk te betalen om jezelf zo snel mogelijk uit de schuldsituatie te halen. Misschien kun je andere wijzigingen in het budget aanbrengen om extra geld vrij te maken voor de betaling van jouw creditcardschuld. Kunt je leven zonder uw vaste telefoonlijn? Zijn al die verschillende streamingdienst abonnementen nou echt nodig?
Het 3-stappenplan kan helpen bij de aanpak van creditcardschulden. Vermijd het opbouwen of vergroten van creditcardschulden. Gebruik een budget om te bepalen wat je kunt uitgeven en hoeveel geld je kunt gebruiken om jouw creditcardschuld af te lossen. Los de schuld zo snel mogelijk af door kritisch te kijken naar je uitgaven en door budgettaire aanpassingen te maken zodat er geld vrijkomt voor een snellere schuldvermindering.
Comments 1