Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat klaar om direct actie te ondernemen zodra de nieuwe variant van mpox, beter bekend als apenpokken, in Nederland opduikt. De verwachting is dat het virus, dat momenteel al in verschillende landen rondwaart, ook hier zijn intrede zal doen.
“Op het moment dat we een geval van deze nieuwe variant constateren, wordt de persoon direct geĆÆsoleerd. Daarnaast starten we onmiddellijk met een bron- en contactonderzoek. Er zijn mensen opgeleid en gereed om dit proces snel en effectief uit te voeren. We verwachten dat we de verspreiding op deze manier snel kunnen indammen,” aldus het RIVM.
Nieuwe variant in opmars: mpox verspreidt zich snel buiten Afrika
De nieuwe mpox-variant, ook wel aangeduid als een clade, circuleert sinds eind vorig jaar in de Democratische Republiek Congo. Recent heeft het virus zijn weg gevonden naar andere Afrikaanse landen, waaronder Kenia, Rwanda, Burundi en Oeganda. Maar ook buiten Afrika slaat het virus toe, met recente gevallen in Zweden en Thailand.
De opmars van het virus maakt het waarschijnlijk dat het binnenkort ook in Nederland zal opduiken. “We verwachten dat iemand het virus uiteindelijk zal meenemen naar Nederland. Wanneer dat zal gebeuren, weten we echter nog niet. Zolang het virus hier nog niet is opgedoken, hebben we geen reden tot paniek, maar we blijven alert,” laat het RIVM weten.
Voorbereidingen en adviezen: reiswaarschuwingen voor Nederlanders
Ondanks dat het RIVM inschat dat de verspreiding van mpox minder snel zal verlopen dan die van het coronavirus in 2020, richt het instituut zich vooralsnog op voorzorgsmaatregelen.
Specifiek zijn er adviezen voor Nederlanders die naar landen reizen waar de nieuwe mpox-variant al is gesignaleerd. “Wees waakzaam en vermijd contact met mpox,” luidt het dringende advies. Het RIVM benadrukt het belang van deze waarschuwingen om een uitbraak in Nederland te voorkomen en roept op tot voorzichtigheid onder reizigers.
De komende tijd zal blijken of de voorzorgsmaatregelen voldoende zijn om een uitbraak in Nederland te voorkomen. Wat denk jij? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.