TikTok lijkt steeds meer een platform te worden voor dames die zich schaars kleden, want hoe minder stof, hoe meer views. Toch zijn er ook vrouwen die zich daar niets van aantrekken en ervoor kiezen om zich juist volledig te bedekken, en die daarmee hun eigen populariteit creëren.
Voor de meeste van hen heeft dat alles te maken met hun geloofsovertuiging. Je zou misschien denken dat iemand die volledig bedekt is niet veel views krijgt, maar het tegendeel is waar. Een goed voorbeeld hiervan is de TikTok-ster Oumayaahliv, die allesbehalve het stereotype volgt.
TikTok-ster met een bijzondere visie
Oumayaahliv heeft een opvallende visie die ze graag deelt op social media. Ze kiest ervoor om volledig bedekt door het leven te gaan, waarbij zelfs haar ogen niet zichtbaar zijn. Dat is haar eigen keuze en daar heeft niemand wat over te zeggen. Toch begrijpt ze niet waarom haar school dit niet accepteert.
Ze legt uit: “Ik ben bereid om mijn gezicht te laten zien aan een leraar. Als ik dan mijn gezicht heb laten zien, dan wil ik gewoon weer bedekt in de klas staan.”
Een beproeving voor zichzelf
Voor Oumayaahliv is het bedekken van haar gezicht meer dan een kledingkeuze; het is een persoonlijke beproeving en een belangrijk deel van haar identiteit. Ze vertelt verder: “De leerlingen hoeven mijn gezicht niet te zien. Dit is mijn beproeving. Het is alleen wel heel erg lastig zo. Ik word ook nergens aangenomen en ik snap er niks meer van.”
Hoewel haar keuze om zich volledig te bedekken haar eigen is, ervaart ze dagelijks de obstakels die daarmee gepaard gaan. Zo heeft ze moeite om werk te vinden en wordt ze geconfronteerd met onbegrip van haar school.
“Kan geen werk vinden”
Tijdens haar schooluren wordt van haar verwacht dat ze presentaties geeft voor de klas, waarbij de school eist dat ze haar gezicht onthult aan de leerlingen. Maar dat gaat voor Oumayaahliv niet zomaar.
“Docenten kunnen niet begrijpen dat ik zo moeilijk doe, dat ik het niet een stukje omhoog wil doen,” zegt ze. “Maar het is gewoon een religieus iets, ik draag het 24/7 zo. Een stage kon ik makkelijk regelen omdat het ook moslims zijn, maar op mijn Nederlandse school gaat het toch anders helaas. Dit is moeilijk doen om het moeilijk doen.”
De woorden van Oumayaahliv roepen vragen op over vrijheid, geloof en het spanningsveld tussen persoonlijke keuzes en de verwachtingen van de maatschappij.
Wat vind jij van haar situatie? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.