Je hebt het misschien al gemerkt: het vertrouwde bruine ei maakt steeds vaker plaats voor een wit ei in de supermarkt. Wat ooit een onmisbaar onderdeel leek van je ontbijt, verdwijnt nu langzaam uit de schappen.
De verandering is niet zomaar een trend, maar een bewuste keuze van supermarkten als Albert Heijn en Lidl, die de bruine eieren van hun huismerken vervangen door witte. Wat zit er achter deze verschuiving? Waarom kiezen supermarkten ervoor om het bruine ei vaarwel te zeggen? En is er echt verschil tussen witte en bruine eieren, behalve de kleur? De antwoorden zouden je kunnen verrassen.
Witte eieren: goedkoper en duurzamer
Lidl nam het voortouw in de overstap van bruine naar witte eieren, en inmiddels zie je bij Albert Heijn ook bijna alleen nog maar witte eieren. De voornaamste reden? Kostenbesparing. Het blijkt dat het produceren van witte eieren zoān 9% goedkoper is voor boeren. Kippen die witte eieren leggen, hebben minder voer nodig, wat de totale kosten verlaagt.
Daarnaast zijn witte eieren een milieubewustere keuze. De kippen die deze eieren leggen, zijn namelijk productiever. Ze leggen meer eieren en blijven dit ook langer doen, met een verschil van maar liefst tien weken extra legperiode.
Hierdoor hoeven boeren hun kippen minder vaak te vervangen, wat een duurzamer productieproces oplevert. Dit verklaart waarom supermarkten zoals Albert Heijn inmiddels voor 80% witte eieren onder hun huismerk verkopen.
Vooroordelen over witte eieren
Toch kleeft er een hardnekkig vooroordeel aan witte eieren. Veel Nederlanders denken dat bruine eieren gezonder zijn, van betere kwaliteit of diervriendelijker. Ook leeft het idee dat witte eieren uit legbatterijen komen en daarom goedkoper zijn. Niets is minder waar.
Het enige verschil tussen witte en bruine eieren zit hem in de kip die ze legt. Kippen met roodbruine veren en rode oorlellen leggen bruine eieren, terwijl witte kippen met witte oorlellen voor de witte eieren zorgen. De kleur zegt niets over de smaak, de voedingswaarde of de kwaliteit van het ei.
Witte eieren zijn voordeliger
Ondanks de gelijkwaardige kwaliteit en smaak, valt wel op dat witte eieren vaak goedkoper zijn dan hun bruine tegenhangers. Bij Albert Heijn betaal je bijvoorbeeld ā¬ 1,69 voor een doosje van zes witte vrije-uitloopeieren, terwijl zes bruine scharreleieren je ā¬ 4,09 kosten.
Dat betekent dat tien witte eieren ongeveer ā¬ 2,82 kosten, wat ruim een derde goedkoper is dan bruine eieren. De perceptie dat witte eieren goedkoper zijn, klopt dus. Je betaalt minder, maar levert niets in op kwaliteit of smaak.
Wat betekent dit voor jouw ontbijt?
De keuze voor witte eieren gaat niet alleen over een andere kleur in je eierrekje. Het is een stap richting meer duurzaamheid en lagere kosten, zonder concessies te doen aan de smaak of kwaliteit.
Dus de volgende keer dat je een wit ei bakt of kookt, weet je dat je bewust kiest voor een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief. En wie wil dat nou niet?
Wat vind jij van de overstap naar witte eieren? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.