Je staat bij het tankstation, de brandstofpomp in de aanslag. Plots hoor je de welbekende klik die aangeeft dat je tank vol is. Voor velen is het op dat moment verleidelijk om nog even door te gaan, om het bedrag op een mooi rond getal te krijgen of om optimaal te profiteren van die lage brandstofprijs.
Misschien ben je bang om zonder brandstof te komen zitten en geef je die pomp nog een laatste knijp. Maar wist je dat door blijven tanken na die klik niet alleen slecht is voor je portemonnee, maar ook schadelijk kan zijn voor je auto?
Het gevaar van door blijven tanken
Een brandstofpomp stopt automatisch met tanken zodra je tank vol is. Dit is niet zomaar: het is een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat er brandstof overloopt. Maar wat gebeurt er als je toch besluit om door te tanken? Volgens consumentenprogramma Radar zijn er een paar vervelende risico’s verbonden aan dit extra beetje brandstof.
Zo kan de benzine langs de vuldop naar beneden druppelen, of nog erger, onder je auto terechtkomen. In dat laatste geval komt de benzine in de overloopbuis, en dat wil je zeker vermijden.
De slangen van de brandstofpompen zijn ook zo ontworpen dat ze de overtollige brandstof weer terugzuigen naar het tankstation. Dit betekent dat je feitelijk brandstof teruggeeft aan het tankstation, terwijl jij daar wel voor betaalt. Niet echt handig voor je portemonnee dus.
Hoe het je auto kan beschadigen
Toch gaat het niet alleen om je geld. Het probleem van door blijven tanken na de klik is dat de brandstof op plaatsen terecht kan komen waar het absoluut niet hoort. Vooral het ontluchtingssysteem van je auto kan hier ernstig onder lijden. Als de brandstof in dit systeem terechtkomt, kan dat voor aanzienlijke schade zorgen, wat weer kan leiden tot dure reparaties.
Mocht je toch een keer per ongeluk door hebben getankt na de klik, hoef je niet direct in paniek te raken. Je auto gaat er echt niet meteen door kapot. Toch is het verstandig om deze risico’s zoveel mogelijk te vermijden. De schade kan namelijk flink oplopen en dat is zonde van je geld.
Hoe kun je slimmer tanken?
Er zijn gelukkig manieren om deze problemen te voorkomen en tegelijkertijd slimmer om te gaan met je brandstof. Metro heeft eerder al handige tips gedeeld om brandstof te besparen, zoals het vermijden van te hard rijden, je banden goed oppompen en onnodig gewicht uit je auto verwijderen. Als je je aan deze tips houdt, hoef je je minder zorgen te maken over die extra paar centen aan de pomp.
Waarom tanken na de klik zelden een goed idee is
Hoewel het misschien verleidelijk is om net dat beetje extra te tanken voor een mooi bedrag of voor de zekerheid, is het verstandiger om simpelweg te stoppen zodra je de klik hoort. Zo voorkom je niet alleen onnodige brandstofverspilling, maar vermijd je ook mogelijke schade aan je auto die je veel geld kan kosten.
Bovendien geef je geen brandstof terug aan het tankstation zonder dat je het door hebt. Het lijkt misschien onschuldig, maar op de lange termijn kan dit gedrag je meer kosten dan je denkt.
Ben jij wel eens doorgegaan met tanken na de klik? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.