De impact van het nieuwe kabinet op jouw portemonnee is duidelijk voelbaar. Of je er nu 1 euro of 50 euro per maand op vooruit gaat, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Uit de recente berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat de meeste Nederlandse huishoudens een lichte koopkrachtstijging van minder dan 1 procent kunnen verwachten.
De nieuwe maatregelen raken je op meerdere fronten: hogere netbeheerkosten, goedkopere treintickets en een huurtoeslag die voorlopig gelijk blijft. Hoewel dit kabinet belooft de lasten te verlichten, zullen velen deze effecten nauwelijks merken in hun dagelijkse budget. De miljoenennota die afgelopen dinsdag werd gepresenteerd, schetst een gemengd beeld voor de gemiddelde Nederlander.
Kleine plusjes, soms minnetjes
Het Nibud maakt duidelijk dat de meeste zzp’ers en sommige gepensioneerden volgend jaar juist minder te besteden zullen hebben. “We zien veel kleine plusjes en wat minnetjes”, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
De veranderingen in koopkracht zullen niet voor iedereen even merkbaar zijn, tenzij je te maken krijgt met grote persoonlijke veranderingen, zoals een nieuwe baan of verhuizing. Vliegenthart voegt daaraan toe: “Dit kabinet begint voorzichtig. De aangekondigde lastenverlichting zien wij maar voor een gedeelte terug.”
De invloed van eerder ingevoerde maatregelen blijft echter voelbaar. Zo verandert er voorlopig niets aan de huurtoeslag, al zijn er voor 2025 wel plannen voor een positieve aanpassing.
Toch is het volgens het Nibud belangrijk om te beseffen dat de extra tientjes die sommige mensen overhouden, vaak al ongemerkt zijn besteed. Kleine prijsstijgingen en toenemende kosten op andere gebieden maken het lastig om vooruitgang daadwerkelijk te voelen.
Hogere lonen, hogere kosten
Een belangrijke factor voor jouw financiƫle vooruitzichten is de verwachte cao-loonstijging van 4,3 procent voor 2024. Op het eerste gezicht klinkt dit positief, maar wanneer je bedenkt dat de prijzen naar verwachting met 3,2 procent zullen stijgen, blijft er van die loonsverhoging weinig over.
Ook de zorgpremie gaat weer iets omhoog, wat betekent dat je netto niet veel meer te besteden zult hebben. Het Nibud waarschuwt dat de koopkrachtstijging voor veel werkenden daardoor lager dan 1 procent zal uitvallen.
Voor mensen die komend jaar geen significante loonsverhoging krijgen, kan de koopkracht zelfs licht dalen. Dit alles maakt duidelijk dat de financiƫle vooruitzichten voor de meeste Nederlanders voorzichtig positief zijn, maar zonder grote verrassingen.
Wat is jouw mening over de plannen van het nieuwe kabinet?Laat het ons weten in de reacties op Facebook.