De kou begint langzaam weer in de lucht te hangen, en de verwarming gaat bij velen van ons weer aan. Terwijl de energieprijzen de pan uit rijzen, ben je misschien op zoek naar manieren om de kosten laag te houden. Gelukkig zijn er slimme tips die je helpen om flink te besparen op je energierekening.
Of je nu overdag van huis bent of ās nachts in bed ligt, er zijn eenvoudige stappen die je kunt nemen om de gasrekening drastisch te verlagen. Organisaties zoals Milieu Centraal en de Consumentenbond hebben enkele adviezen samengesteld waarmee je direct geld kunt besparen. Hier lees je hoe je dit het beste aanpakt.
Verwarming uit op je slaapverdieping
Je hoeft echt niet je hele huis de hele dag warm te houden, zeker niet de ruimtes die je weinig gebruikt. Door de verwarming op de verdieping waar je slaapt uit te zetten, bespaar je jaarlijks al zoān ā¬90.
Houd wel de deuren goed gesloten om te voorkomen dat warmte naar ongebruikte kamers ontsnapt. Een deurveer kan bijvoorbeeld handig zijn om te zorgen dat deuren automatisch dichtvallen. Wil je het in bed toch comfortabel warm hebben? Overweeg dan een elektrische deken of een kruikje.
Houd het onder de 19 graden
In de ruimtes waar je wel veel tijd doorbrengt, zoals de woonkamer, is het verstandig om de thermostaat niet hoger dan 19 graden te zetten. Als het toch te fris aanvoelt, trek dan gewoon een warme trui aan of gebruik een extra deken.
Dit kan je op jaarbasis maar liefst ā¬180 besparen. Mocht dit nog steeds te koud zijn, probeer dan geleidelijk de temperatuur met een graad te verlagen. Elke graad minder kan je weer een paar tientjes besparen.
Kornelis Blok, energie-expert bij de TU Delft, bevestigt: “Wil je echt op korte termijn wat geld besparen, moet je blijven spelen met je thermostaat, ook ās nachts en als je overdag weggaat.”
Zet ās nachts de thermostaat op 15 graden
Wanneer je gaat slapen, is het helemaal niet nodig om de verwarming op 19 graden te laten staan. Zet hem terug naar 15 graden, en je bespaart nog eens ā¬60 per jaar. Volgens Blok kun je de verwarming zelfs helemaal uitzetten als je huis goed geĆÆsoleerd is.
āIn een goed geĆÆsoleerd huis blijft de temperatuur nog steeds rond de 15 graden hangen.ā Je kan zelfs al een uur voordat je naar bed gaat de thermostaat terugdraaien, dan blijft de kamer nog even warm.
Let wel op: zet de verwarming nooit uit als het buiten vriest. Hierdoor kunnen je leidingen bevriezen, en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Overdag op 15 graden wanneer je weg bent
Ben je de hele dag van huis? Zet de thermostaat dan ook op 15 graden, of schakel hem helemaal uit. Als je dit vier keer per week doet, kun je jaarlijks maar liefst ā¬120 besparen. Voor mensen met vloerverwarming of wandverwarming ligt het iets anders.
Zet de thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, ook ās nachts niet. āVloerverwarming werkt trager omdat de watertemperatuur niet hoger dan 40 graden komt. Het duurt dan te lang om het huis weer op temperatuur te krijgen,ā legt Blok uit.
Zet de cv-ketel op 50 graden
Je cv-ketel kan een watertemperatuur van 90 graden bereiken, vooral wanneer hij de ruimte snel probeert op te warmen. āDat gebeurt als het systeem denkt dat het erg koud is,ā aldus Blok. Als je je cv-ketel op 50 of 60 graden zet, werkt hij een stuk efficiĆ«nter. Het nadeel is dat je huis dan mogelijk iets trager opwarmt, vooral in slecht geĆÆsoleerde woningen kan dit een uitdaging zijn.
Ventileren met mate
Blok heeft nog een belangrijke tip: āVentileer niet te veel! Sommige mensen laten de hele dag hun ramen openstaan, vooral op de slaapkamer. Dit zorgt ervoor dat je kamer afkoelt, en die kou trekt door naar de rest van het huis. Ventileren is belangrijk, maar een kwartier per dag de ramen openzetten is echt genoeg.
Daarna moet je de ramen dichtdoen om de warmte binnen te houden.ā Een goed geĆÆsoleerd huis is volgens Blok de grootste winst die je kunt behalen. āVeel huizen hebben nog steeds geen geĆÆsoleerde vloeren of spouwmuren. Het is een investering, maar absoluut de moeite waard.ā
Welke van deze tips ga jij toepassen om je energierekening omlaag te krijgen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!