In het rustige dorp Wekerom, gelegen in de gemeente Ede, is de schrik groot nadat een wolf midden op de dag een pony heeft aangevallen en gedood. De pony, Zwartje genaamd, werd op brute wijze door het roofdier aangevallen in de tuin van de familie Van Roekel. Dit incident heeft de gemeenschap diep geraakt en zorgt voor veel bezorgdheid onder de inwoners.
Het gezin Van Roekel zit sinds de aanval vol angst en onzekerheid over hun veiligheid. Het idee dat een wolf zomaar hun terrein kon betreden en toesloeg, geeft hen geen rust. āDit kan gewoon niet. Nu ze op klaarlichte dag door de tuin durven te lopen,ā vertelt een aangeslagen Gerritha van Roekel, eigenaresse van Zwartje.
Ze maakt zich grote zorgen over haar kinderen, die op dat tijdstip buiten hadden kunnen spelen. De dood van hun geliefde pony laat diepe sporen achter, en Gerritha benadrukt hoe verontrustend dit is.
Angst heerst na onverwachte aanval
De schok van het nieuws kwam hard aan bij het gezin, vooral toen ze via de buurtapp op de hoogte werden gebracht van de wolf. āIk werd wakker en zag heel veel appjes. Toen las ik dat er een wolf op onze dam liep,ā vertelt Gerritha. Later ontdekte ze dat de wolf hun pony had aangevallen.
Haar dochter Lotte rende naar buiten in de hoop dat Zwartje ongedeerd was, maar die hoop bleek al snel ongegrond. “Hoe kan een wolf zoiets aanrichten? Hij was niet eens echt opgegeten, het leek puur op doden gericht,” vertelt Lotte vol ongeloof.
Het incident heeft niet alleen de ouders, maar ook de jongste kinderen in het gezin angstig gemaakt. Febe, het jongste dochtertje, durft nu niet meer zonder zorgen buiten te spelen. āAls er steeds een wolf in de buurt van school komt, dan ben ik bang dat hij me gaat opeten,ā zegt ze met grote ogen. De impact van het incident is daarmee voelbaar door het hele gezin en zorgt voor blijvende angst.
Burgemeester onderneemt actie
Burgemeester RenĆ© Verhulst van de gemeente Ede reageert bezorgd op het voorval. Hij erkent de angst van de familie en wijst op de toenemende aanwezigheid van wolven in de dorpen. “Dit gaat te ver. En ik wil het niet erger maken dan het is, maar we zien steeds meer wolven de dorpen binnenkomen,” zegt Verhulst.
Hij roept op tot snelle maatregelen om de populatie wolven te reguleren. Hoewel hij de waarde van de wolf voor de ecologie erkent, maakt hij duidelijk dat er een grens is. “Het is mooi dat de wolf hier weer is, maar te veel is te veel. Dat gaat natuurlijk niet goed,” voegt hij eraan toe.
De roep om actie klinkt steeds luider in de gemeenschap. Gerritha van Roekel hoopt dat er snel wordt ingegrepen voordat het te laat is. āHet lijkt erop dat ze het gewoon laten gaan totdat er echt een kind gebeten wordt. Maar dan is het natuurlijk te laat,ā zegt ze met een duidelijk gevoel van urgentie. De tijd dringt voor de inwoners van Ede, die zich steeds minder veilig voelen in hun eigen achtertuin.
Wat vind jij? Moeten er strengere maatregelen komen om de wolf tegen te houden? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.