Je keuken blinkt weer na een grondige schoonmaak en de afwas is gedaan, maar dan blijf je met één vraag zitten: wat doe je met de natte vaatdoek? Veel mensen hangen deze gewoontegetrouw over de kraan of op het aanrecht om te drogen, maar dat lijkt een misser als het op hygiëne aankomt.
Hoewel het onschuldig lijkt, kan dit juist zorgen voor bacteriegroei en een ongezonde leefomgeving. Lees verder en ontdek waarom het belangrijk is om je vaatdoek beter te laten drogen en welke alternatieven een stuk gezonder zijn.
Niet drogen op de kraan of verwarming
In veel huishoudens belandt de vaatdoek na het schoonmaken direct in de wasmand, maar het komt net zo vaak voor dat men de doek eerst wil laten drogen. Dan hangt hij vaak over de kraan of op de verwarming, in de hoop dat dit sneller gaat.
Toch blijkt uit advies van experts dat deze gewoonte gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Een vochtige doek is namelijk een perfecte plek voor bacteriën, virussen en schimmels om zich te vermenigvuldigen.
Hangt de vaatdoek aan de kraan om te drogen, dan krijgen ziekteverwekkers de kans om zich aan de kraanhevel en de perlator (het filter bij de kraanuitloop) te hechten.
Op het moment dat je de kraan weer aanzet, kunnen bacteriën het water besmetten dat je gebruikt. Aangezien je de kraan regelmatig aanraakt, verspreid je mogelijk ongemerkt bacteriën naar je gezicht of andere oppervlakken.
Ook de verwarming is niet de beste plek om je doek te drogen. De warme, opstijgende lucht kan bacteriën uit de vochtige doek door de ruimte verspreiden, wat de luchtkwaliteit in je keuken negatief beïnvloedt.
Vermijd ook de gootsteen en kastdeuren
Het aanrecht lijkt misschien een goede plek om een doek neer te leggen, maar niets is minder waar. Hier drogen doeken vaak slecht en vormen daardoor een potentiële bron van bacteriën.
Ook aan een kastdeur of haakje voor keukendoeken is de luchtcirculatie niet optimaal. Vooral als de doek gevouwen hangt, droogt hij nauwelijks en ontstaat er al snel een broeinest van bacteriën.
De beste manier om je vaatdoek te laten drogen
Een vaatdoek droogt het beste op een plek waar voldoende lucht bij kan komen. Wring de doek goed uit na gebruik om het meeste vocht eruit te halen en hang hem daarna vrijuit zonder te vouwen. Door hem niet op te vouwen, droogt de doek sneller en krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen.
Je kunt een droogrekje gebruiken, maar ook een waslijn of een oude kledinghanger kan prima dienstdoen. Hang de hanger bijvoorbeeld aan een gordijnroede of op een ander vrij plekje in de keuken. Hoewel het misschien minder charmant oogt, zorgt deze methode ervoor dat je doek sneller droogt en bacteriegroei wordt voorkomen.
Houd je keuken hygiënisch: ververs en was je doeken regelmatig
Om je keuken hygiënisch te houden, is het belangrijk om vaatdoeken regelmatig te vervangen en te wassen. Hoe vaak je dit doet, hangt af van de mate van vervuiling of eventuele geur.
Heb je de doek gebruikt bij het schoonmaken van rauw vlees of aarde, vervang hem dan direct. Een doek die enkel gebruikt is om bijvoorbeeld glazen af te drogen, kan wat langer mee.
Zorg dat je vaatdoeken, keukendoeken en schoonmaakdoekjes altijd op 60 °C wast om bacteriën effectief te doden. En onthoud: door je vaatdoek niet over de kraan te hangen om te drogen, houd je je keuken een stuk schoner!
Ben jij nu van plan om anders met je vaatdoek om te gaan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!