Het is een storm van kritiek die Yolanthe Cabau over zich heen krijgt nadat ze haar 8-jarige zoon Xess Xava een eigen Instagram-account gaf. Anouk Smulders, presentatrice en voormalig model, kan haar ogen niet geloven. “Ik zou dit echt nooit doen,” zegt ze beslist. En ze is niet de enige.
Op sociale media en in verschillende praatprogrammaās is men het erover eens: dit is een stap te ver. De jonge Xess Xava mocht slechts Ć©Ć©n nacht stralen op zijn eigen Instagram-account, voordat het weer offline werd gehaald. Maar de discussie over de verantwoordelijkheid van ouders in het digitale tijdperk is daarmee nog lang niet afgelopen.
Account na Ć©Ć©n nacht al verwijderd
Yolanthe leek vastbesloten om haar zoon in de spotlights te zetten, maar Instagram dacht daar anders over. Hoewel het account van Xess Xava binnen een nacht al 50 duizend volgers verzamelde, werd het net zo snel weer verwijderd. De reden? Instagram hanteert strikte regels: kinderen onder de 13 jaar mogen geen eigen account hebben.
Ronald Molendijk, muzikant en televisiemaker, vond het een goede beslissing. “Het mag niet,” stelde hij droogjes in het programma Shownieuws.
‘Ik zou dit nooit doen’
Anouk Smulders haakte daar direct op in en maakte duidelijk waar zij staat in deze kwestie: “Je moet 13 jaar zijn om een eigen Instagram-account te mogen hebben. Je moet je leeftijd invullen, dus er is daar iets niet helemaal goed gegaan. Zelfs als de moeder het account controleert, blijf ik erbij: ik zou dit nooit doen met een 8-jarige.”
Ze benadrukt dat er andere manieren zijn om de creativiteit van een kind te stimuleren zonder het publiekelijk te maken. “Een gesloten Instagram-account voor familie en vrienden, dat zou ik nog begrijpen. Maar dit vind ik ontzettend kwetsbaar.”
‘Dit moet verboden worden’
Filmregisseur Martin Koolhoven vindt dat er strenger moet worden opgetreden tegen ouders die hun kinderen op deze manier in de media brengen. “Ik vind dat dit verboden moet worden,” zegt hij zonder aarzeling. Anouk knikt instemmend: “Het is ook verboden.”
Voor Martin gaat het zelfs verder: “Yolanthe verdient een straf. Niet alleen zij, maar ook andere ouders die hun kinderen commercieel uitbuiten via sociale media. Het is pure exploitatie. Het ventje is schattig en charmant, maar dat doet er niet toe.”
‘In je face exploitatie’
Ronald Molendijk sluit zich aan bij de kritiek en benadrukt dat dit soort praktijken onacceptabel zijn. “Ik vind het gĆŖnant. Dit is hetzelfde als wat sommige influencers doen: hun hele gezin nonstop op sociale media gooien voor de likes en de centen. Ik begrijp niet dat de overheden dit gewoon laten gebeuren.
Het is zo overduidelijk.” Ronald legt verder uit hoe kwetsbaar een kind als Xess Xava hierdoor wordt. “Hij is pas 8 jaar en heeft nog een heel leven voor zich. Stel je voor dat hij op zān veertiende met pestkoppen te maken krijgt die alles over zijn jeugd weten door die online posts. Waarom zou je dat risico nemen?”
Moeten ouders strenger gereguleerd worden?
Niet iedereen is het eens met de harde kritiek. Showkenner Bart Ettekoven vraagt zich af of het aan de overheid is om zulke zaken te reguleren. “Dat is toch de verantwoordelijkheid van de ouders? Daar hoef je toch geen regels voor te maken?”
Maar Martin Koolhoven vindt van wel: “Je kunt niet zomaar alles met kinderen doen. Het gaat hier om een kind van 8 jaar, dus de overheid mag daar zeker wat over te zeggen hebben.”
Doperwten en verantwoordelijkheid
Ronald Molendijk sluit af met een vergelijking die de lachers op de hand krijgt, maar ook tot nadenken stemt. “Kijk, dat die jongen het leuk vindt om filmpjes te maken, dat snap ik.
Maar mijn kinderen vinden snoep ook leuker dan doperwten, en toch krijgen ze die doperwten.” Daarmee wijst hij fijntjes op de rol van ouders om soms keuzes te maken die misschien minder populair zijn, maar wel in het belang van hun kinderen.
Is het terecht dat Yolanthe Cabau zo onder vuur ligt voor het aanmaken van een Instagram-account voor haar zoon? Of moet dit gewoon kunnen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.