Steeds meer kerken in Nederland overwegen om afscheid te nemen van de traditionele bloemengroet. Waar voorheen na afloop van een dienst vaak een boeket bloemen werd gegeven aan mensen die dat verdienden, groeit nu de twijfel of dit nog wel gepast is.
Het Nederlands Dagblad meldt dat meerdere kerken al zijn gestopt met het uitdelen van bloemen. Dit gebeurt vooral vanwege zorgen over de impact van niet-biologische bloemen op het milieu. In sommige gemeenten is de bloemengroet inmiddels al volledig verdwenen, zoals te zien is in een recente video.
GroeneKerken zet zich in voor duurzame alternatieven
Dik-Faber, projectleider van GroeneKerken, ziet de discussie over bloemen steeds vaker terugkomen in de kerken die zijn aangesloten bij hun netwerk. āJe wilt dat zo’n groet een gezonde groet is, die het leven op aarde laat bloeien in plaats van het kapotmaakt,ā benadrukt ze. Dit was tot voor kort nauwelijks een onderwerp van gesprek, maar nu kiezen steeds meer kerken ervoor om de bloemengroet te schrappen.
Schade door bestrijdingsmiddelen speelt een rol
Volgens Dik-Faber heeft de toenemende discussie vooral te maken met de groeiende bezorgdheid over het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen in de reguliere bloementeelt. Via de GroeneKerken-app, waar leden duurzame initiatieven kunnen delen, merkt ze dat dit onderwerp steeds vaker aan bod komt. Veel kerken willen bijdragen aan een schonere en gezondere wereld, en dat lijkt nu ook door te sijpelen in de keuze voor de bloemengroet.
Biologische bloemen als alternatief
Dik-Faber benadrukt dat er wel alternatieven zijn voor de reguliere bloemen. Zo zouden kerken ervoor kunnen kiezen om biologische bloemen te kopen, waarmee ze een duidelijk signaal afgeven. āDoor te blijven kiezen voor standaardbloemen, houd je het systeem in stand,ā legt ze uit.
āDe biologische bloementeelt is nog heel klein. Als kerk kun je helpen die te laten groeien. EĆ©n kerk maakt misschien weinig verschil, maar stel je voor dat honderd of zelfs duizend kerken dat doen?ā
Hoe kijk jij tegen het schrappen van de bloemengroet aan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.