Oktober staat in het teken van ADHD Awareness Month, een moment waarop meer aandacht wordt gevraagd voor de uitdagingen waar mensen met ADHD dagelijks mee te maken hebben. De afgelopen jaren is het aantal diagnoses flink toegenomen, en daarmee ook de confrontaties met vooroordelen en discriminatie.
Een duidelijk voorbeeld daarvan is Coen Olde Bijvank. Vanwege zijn ADHD is hij tientallen keren ontslagen, zonder dat werkgevers dat durfden toe te geven. “Ze durven nooit toe te geven dat het daardoor kwam,” vertelt hij openhartig.
Hoewel veel mensen zeggen respect te hebben voor ADHD, blijkt het in de praktijk vaak lastig om goed samen te werken met mensen die deze diagnose hebben. De dynamiek op de werkvloer verandert, en niet iedereen kan daar gemakkelijk mee omgaan.
Gelukkig bieden organisaties als ADHD-Nederland trainingen en coaching aan om zowel werknemers als werkgevers beter te leren omgaan met ADHD. Toch voelde Coen vaak de druk om zijn ADHD te verzwijgen. “Dan krijg je misschien nog de kans om jezelf te bewijzen. Iedereen moet namelijk even wennen aan een nieuwe omgeving,” legt hij uit.
Omgaan met ADHD op de werkvloer
Een van de grootste uitdagingen voor mensen met ADHD is het vinden van de juiste balans op de werkvloer. Coen’s verhaal is helaas niet uniek. Velen zoals hij krijgen te maken met onbegrip en ongeduld. Dat is waar coaching en begeleiding een grote rol kunnen spelen.
ADHD-Nederland biedt bijvoorbeeld trainingen aan waarin mensen met ADHD hun eigen ‘gebruiksaanwijzing’ beter leren begrijpen. Hierdoor kunnen ze beter functioneren op de werkvloer en zichzelf makkelijker aanpassen aan nieuwe situaties.
Anna Sarbo van ADHD-Nederland vertelt: “We geven ook de ADHD-coach-opleiding voor iedereen die met een mensgerichte blik anderen wil begeleiden. Het geeft deelnemers het gevoel dat ze niet alleen zijn in hun strijd.” Deze opleidingen en trainingen zorgen ervoor dat niet alleen mensen met ADHD zich beter begrepen voelen, maar ook dat werkgevers beter leren omgaan met deze unieke uitdagingen.
ADHD kan een kracht zijn
Hoewel de werkvloer vol uitdagingen kan zitten, gelooft Coen dat ADHD ook iets moois kan zijn. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen mensen met ADHD uitblinken in hun werk.
Het is juist hun creativiteit, energie en unieke manier van denken die hen waardevol maakt voor veel bedrijven. Coen hoopt dat er meer bewustzijn komt en dat werkgevers sneller bereid zijn om naar oplossingen te zoeken in plaats van afwijzing.
Hoe denk jij dat bedrijven beter kunnen omgaan met werknemers met ADHD? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.