Handdoeken zijn onmisbare metgezellen na een verfrissende douche, maar hoe vaak moet je ze eigenlijk wassen? Misschien ben je iemand die elke dag een frisse handdoek pakt, of hangt jouw handdoek al dagen, misschien zelfs weken, aan dat haakje in de badkamer.
Wat is eigenlijk verstandig? Het antwoord is niet zo simpel als je misschien denkt. Je handdoek is namelijk de ideale broedplaats voor bacteriën, en dat kan verregaande gevolgen hebben voor je gezondheid. Laten we eens kijken wat experts hierover te zeggen hebben.
Handdoeken: perfecte broedplaatsen voor bacteriën
Handdoeken bieden een paradijs voor bacteriën. De dikke stof die ervoor zorgt dat je snel opdroogt, houdt ook veel vocht vast, en juist dat vocht is een magneet voor bacteriën en schimmels. Maar dat is nog niet alles.
Terwijl je je afdroogt, blijven er haar, zeepresten en huidschilfers achter in de vezels van de handdoek. Dit zijn de perfecte ingrediënten voor een bacteriële explosie. Elke keer dat je je weer afdroogt met diezelfde handdoek, vergroot je het risico dat je huid in contact komt met deze ongewenste gasten.
Een miljoen bacteriën in één dag
Je zou het misschien niet verwachten, maar bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel. “Bij goede condities deelt een bacterie zich ongeveer elke vijftien à twintig minuten,” aldus microbioloog Marcel Zwietering van Wageningen Universiteit in een interview met Vice.com.
Dat betekent dat je na een dag werken van acht uur al een miljoen nieuwe bacteriën op je handdoek hebt verzameld. Daarom is het essentieel om je handdoek na gebruik goed uit te spreiden en op te hangen. Als je dat niet doet, blijft de handdoek vochtig in de plooien, wat de ideale omstandigheden creëert voor een nog grotere bacteriële groei.
Voor iedereen die denkt dat een snelle neus-test voldoende is om te bepalen of de handdoek nog een dag mee kan, heeft Zwietering een duidelijke boodschap: “Als hij gaat stinken, dan ben je te laat. Je moet dat dus ruim voor zijn.” Met andere woorden: vertrouw niet op je neus, maar op een vast wasregime.
Wanneer moet je je handdoek in de was gooien?
Maar na hoeveel keer gebruiken is het verstandig om je handdoek in de was te doen? Het Parool onderzocht ooit het wasgedrag van Amsterdammers en ontdekte dat 35 procent van hen de handdoek meer dan vijf keer gebruikt voordat die in de wasmand belandt.
Hoewel dit voor veel mensen de norm lijkt, zijn microbiologen het daar niet mee eens. Hun advies is helder: gooi je handdoek na drie keer gebruiken in de was.
Hoe je je handdoek het best kunt drogen
Nadat je je hebt afgedroogd, is het belangrijk om de handdoek eerst goed te laten drogen voordat je hem in de was gooit. Het beste is om hem over een verwarming te hangen, zodat hij snel droogt.
Hoe sneller de handdoek droog is, hoe minder kans bacteriën krijgen om zich te vermenigvuldigen. En als het mogelijk is, hang de handdoek dan in de zon. De natuurlijke warmte en UV-straling van de zon helpen om bacteriën te doden en je handdoek fris te houden.
Laat je echter niet meteen afschrikken door de schrikbarende cijfers over bacteriën op handdoeken. De meeste mensen met een gezond immuunsysteem zullen niet snel ziek worden van een handdoek die een paar keer is gebruikt.
Maar als je open wondjes of sneetjes hebt, dan is het toch beter om extra voorzichtig te zijn. Bacteriën in de handdoek kunnen namelijk wel infecties veroorzaken als ze via beschadigde huid in je lichaam komen.
Gebruik jij je handdoek ook te lang of ben je juist heel precies met het wassen ervan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.