Belastingperikelen
Bij een verhuizing buiten Europa moet je rekening houden met extra kosten voor het overmaken van je pensioen. Daarnaast speelt belasting een grote rol. In Nederland betaal je loonheffing over je pensioen, maar wonen in het buitenland introduceert mogelijk dubbele belastingheffing. Gelukkig kun je vrijstelling aanvragen om deze dubbele belasting te voorkomen. Alle benodigde informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst. Zonder loonheffingskorting kan het bedrag dat je ontvangt lager uitvallen, dus een goede voorbereiding is essentieel.
Bewijs van leven
Wonen in het buitenland brengt jaarlijks de verplichting met zich mee om een ‘bewijs van leven’ aan te leveren bij je pensioenfonds. Dit is een cruciale stap om te verzekeren dat je pensioenuitkering correct blijft verlopen. Meestal ontvang je hiervoor een formulier, maar je kunt dit ook opvragen bij de SVB. Dit document mag niet ouder zijn dan zes maanden en is noodzakelijk omdat overlijdensgevallen niet automatisch internationaal worden geregistreerd. Vergeet niet eventuele veranderingen in je persoonlijke situatie, zoals een scheiding, door te geven.
AOW-regels voor de globetrotter
Voordat je de stap zet om naar het buitenland te verhuizen, is het belangrijk om je AOW grondig onder de loep te nemen. Niet in elk land kun je zomaar je AOW-uitkering ontvangen. Binnen de EU, Noorwegen, IJsland, en enkele Caribische delen van het Koninkrijk, evenals landen waarmee Nederland een verdrag heeft, is dit wel mogelijk. Een gedetailleerde lijst van deze landen vind je op de relevante overheidswebsites.
Je pensioenjaren doorbrengen in het buitenland is dus zeker mogelijk, mits je goed voorbereid bent. Door de juiste regelingen te treffen en je goed te informeren, kun je zorgeloos genieten van je welverdiende rust in een nieuw thuisland. Dit avontuur kan het begin zijn van een prachtig nieuw hoofdstuk in je leven.