Eva kreeg in april 2021 het ingrijpende nieuws dat ze ongeneeslijke longkanker heeft. Sinds augustus dit jaar weet ze dat alle behandelingen zijn uitgeput. Dit tragische besef brengt een bijzondere dynamiek in haar relaties, zowel met familie als vrienden.
In een openhartig artikel in het tijdschrift Leve, gepubliceerd door BNNVARA, deelt ze hoe ze hiermee omgaat. Eva schrijft vanuit haar hart over de veranderingen in haar sociale leven en hoe haar ziekte de banden met haar dierbaren heeft beĆÆnvloed.
Steun van haar man Matthijs
Eva en haar man Matthijs, die eerst haar vriend was, kregen samen het moeilijke nieuws over haar ziekte. “Dat schept al een band, dat je samen slecht nieuws krijgt,” beschrijft Eva in haar verhaal. Hun relatie stond al stevig, zegt ze: “Nou was onze band al vrij sterk: we hebben weinig discussies, we zitten meestal op Ć©Ć©n lijn, dat is chill.”
Matthijs staat altijd voor haar klaar, maar behandelt haar niet anders vanwege haar ziekte. “Hij vertroetelt me niet de hele tijd, hij laat me ook wel tegen een muur aanlopen als dat nodig is.” Zo probeert hij haar een gevoel van zelfstandigheid te laten behouden, ondanks haar ziekte.
Vertrouwde omgeving bij familie
Ook bij haar familie ervaart Eva veel steun, zonder dat het geforceerd aanvoelt. “Ze kennen me van jongs af aan. Ik hoef bij mijn familie niet sociaal te zijn als ik daar de energie niet voor heb.
Bij mijn vriendinnen hoef ik dat ook trouwens, maar het is toch anders. Het is een andere band, je doet andere dingen met elkaar.” Die vanzelfsprekende acceptatie bij haar familie helpt haar om ook op minder goede dagen zichzelf te kunnen zijn.
Het gesprek met vrienden blijft hetzelfde
Ondanks haar ziekte zijn de gesprekken met haar vriendinnen nagenoeg onveranderd. Eva voelt zich niet verplicht om het voortdurend over haar gezondheid te hebben. “Ik app nog steeds alles random door elkaar, van de hak op de tak.
Dan vraag ik ineens: wat is je favoriete tv-serie eigenlijk? En de volgende keer app ik: āyo, weet je wat je wilt als ik straks dood ben?ā” Ze geeft aan niet zwaar te tillen aan de dood, wat haar helpt om luchtigheid te behouden in haar contacten. Een appje aan haar zus illustreert dit: “Ik stuurde mijn zus laatst zoān appje, toen kreeg ik terug: āyo, maat, ik ben aan het werk.ā”
Moeilijke onderwerpen vermijden
Toch zijn er momenten waarop bepaalde gesprekken moeilijker worden. Zo vindt Eva het lastig als het onderwerp kinderen of toekomstplannen wordt aangesneden. “Moet dit echt?” vraagt ze zich dan af, omdat ze zelf geen kinderen meer zal kunnen krijgen.
Ook heeft ze moeite met oppervlakkige gesprekken over shoppen of uiterlijk. “Er is meer in de wereld dan kleding! Mensen kunnen soms ook heel erg goed over hun huid zeuren,” zegt ze met een vleugje ironie.
Bewuste afstand
Sommige contacten die haar te veel energie kosten, houdt Eva bewust op afstand. “Dat doe ik bewust; ik voel me er soms wel schuldig over. Maar mensen die me energie kosten, hoef ik niet in mijn leven te hebben.
Ik heb zes vriendinnen, ik heb familie, een leuke man, dat is genoeg.” Hiermee schept ze een gezonde balans in haar leven en bewaakt ze haar energie voor de mensen die er echt toe doen.
Evaās boek in de maak
Eva deelt regelmatig openhartige updates over haar ziekte via Instagram, waar ze volgers meeneemt in haar leven en hen op de hoogte houdt van belangrijke momenten, zoals nieuwe scans. Binnenkort zal er nog meer van haar persoonlijke verhaal te lezen zijn, want ze werkt momenteel aan een boek.
In een interview met Shownieuws liet ze alvast doorschemeren wat haar volgers mogen verwachten: een boek waarin ze haar ervaringen, gedachten en persoonlijke groei door het ziekteproces deelt.
Hoe denk jij dat Evaās openhartigheid anderen kan helpen die met soortgelijke situaties te maken hebben? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.