Als je een beter leven wilt leiden, is het onder controle krijgen van je persoonlijke financiën een goede manier om te beginnen. Maar als het om je financiën gaat, is het juiste doen niet altijd voldoende. Je moet ook voorkomen dat je de verkeerde dingen doet, en dat begint met het herkennen van een aantal veel voorkomende financiële fouten. Hier zijn 10 van de grootste financiële blunders en hoe je ze kunt vermijden.
1. Geen prioriteit geven aan je schuld
Als je een creditcardschuld opbouwt, is niets belangrijker dan het afbetalen ervan. Geen prioriteit geven aan je huidige schuld is een enorme financiële fout, een die gevolgen kan hebben voor alle andere aspecten van je financiële leven.
2. Niet met je echtgenoot praten over geld
Een meningsverschil over geld kan je financiën schaden, maar het kan ook je relatie doen ontsporen. Na ontrouw zijn geldproblemen de meest voorkomende oorzaak van relatie problemen en echtscheidingen.
3. De financiële teugels laten vieren
Als je getrouwd bent of samenleeft, is het belangrijk dat je betrokken bent bij financiële beslissingen, van hoe je spaart, een financiële buffer creëert, investeert voor je pensioen tot hoe je uitgeeft aan essentiële en luxe dingen. Eén levensgenoot alles laten regelen is een grote fout en het kan op den duur tot strubbelingen leiden.
4. Verwarren van behoeften en wensen
Er zijn bepaalde dingen die je nodig hebt, zoals een dak boven je hoofd en eten. Het verwarren van de dingen die je nodig hebt met de dingen die je wilt kan een enorme financiële blunder zijn. Streamingsdiensten en een smartwatch kunnen aanvoelen als essentiële dingen, maar het zijn eigenlijk luxe goeden en diensten.
5. Niet focussen op je carrière
Tenzij je financieel vrij bent of al met pensioen, is je baan het belangrijkste financiële bezit dat je hebt. Als je focust op de ontwikkeling van je carrière, kan dat een fatale klap betekenen voor je toekomstige financiën.
6. Altijd ja zeggen tegen je kinderen
Of je kleine schoolgaande kinderen of tieners hebt, je wilt altijd wel het beste voor ze. Maar soms moet je nee zeggen, wanneer ze iets wensen en vooral als je worstelt met je eigen financiën.
7. Geen financiële buffer hebben
Een op zeven Nederlanders heeft geen financiële buffer en meer dan de helft daarvan geeft aan dat ze niet eens 500 euro bij elkaar kunnen sparen. Een gezonde financiële buffer van minimaal 6 tot 12 maanden van je inkomen is een must voor het geval je onverwachte uitgaven moet doen of je te maken krijgt met een financiële noodsituatie.
8. Je gezondheid negeren
Of je het nu leuk vindt of niet, je lichamelijke gezondheid en je financiële gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onverwachte ziekten en ongelukken kunnen op elk ieder moment toeslaan. Desondanks is het belangrijk om prioriteit aan je gezondheid te geven zodat je niet extra ziektekosten moet betalen.
9. Hopen op een grote belastingteruggave
Als je elk jaar vol spanning wacht op je belastingteruggave, kun je het weleens tegenvallen. Reserveer het geld niet of geef het niet van te voren uit, als je niet exact weet hoeveel je terugkrijgt. Als die enorme teruggave niet krijgt, kan het zijn dat je al schulden hebt gemaakt of dat de gereserveerde uitgave niet door kan gaan. Zo een teleurstelling kan demotiveert werken om een strakke financiële huishouding te blijven handhaven.
10. Geen financieel plan of budget hebben
Als je niet weet waar je naartoe gaat, is het vrijwel onmogelijk daar te komen. Leven zonder financieel plan en budget is een enorme financiële fout. Dit kan de weg naar financiële vrijheid aanzienlijk kan bemoeilijken en een puinhoop kan maken van je financiële leven.
Financiële fouten kunnen verwoestend zijn voor je persoonlijke financiën, niet alleen nu maar ook ver in de toekomst. Als je jezelf herkent in een van de bovenstaande scenario’s, is het tijd om actie te ondernemen en een positive richting aan je financiële toekomst te geven. Waardoor je kunt stoppen met het maken van de meest gemaakte financiële fouten die je onnodig veel geld kosten en kunt beginnen met het op een positieve manier managen van je persoonlijke financiën.