Stap 3: Stralende branderdeksels
De branderdeksels, gemaakt van messing of aluminium, kun je het beste schoonmaken met een allesreiniger direct na het koken, maar let op: pas nadat ze zijn afgekoeld. Een grondige reiniging is gelijk aan die van de gaspitten: laat de deksels weken in een sopje van afwasmiddel en schrob vervolgens het vuil weg met een pannenspons of schuurspons. En voila, je gaspitten zijn schoon! Nu is het tijd voor de rest van je fornuis.
Extra tip: gebruik ammoniak
Als je op zoek bent naar een alternatatieve schoonmaakmethode voor je gaspitten, dan kan ammoniak de truc doen. Plaats de pitten, deksels en roosters in een vuilniszak met een schaaltje ammoniak. Knoop de zak stevig dicht en laat hem een nacht buiten staan. Wees de volgende ochtend voorzichtig bij het openen van de zak en adem de dampen niet in – ze zijn niet gezond! Nu kun je het vet gemakkelijk met een doek verwijderen.
Extra tip: Niet in de vaatwasser
Misschien ben je verleid om de gaspitten in de vaatwasser te doen om tijd te besparen. Maar dat is geen goed idee: de pitten kunnen dof worden en daarna is het moeilijk om ze weer te laten glanzen. Nog erger, ze kunnen beginnen te roesten. Voila, nu ben je uitgerust met alle tips en trucs om je gasfornuis en gaspitten te laten glanzen.