Afgelopen weekend vond er een dramatisch incident plaats in Harderwijk, waar een gewone wandeling in het bos aan de Leuvenumseweg veranderde in een nachtmerrie voor Geertje de Mos en haar trouwe metgezel Bruno. De 12-jarige hond, een kruising tussen een teckel en een jackrussellterriƫr, werd plotseling aangevallen door een dier dat naar alle waarschijnlijkheid een wolf was.
Terwijl Geertje in paniek toekeek, werd Bruno door het beest in zijn bek gepakt en meegesleurd. De rust in het losloopgebied werd abrupt verstoord, en de gevolgen waren verwoestend. Bruno keerde even later bloedend en zwaargewond terug naar zijn baasje. Maar zelfs op dat moment was het gevaar nog niet geweken.
“Zelfs toen ik Bruno in mijn armen had, kwam de wolf nog teruggelopen,” vertelt Geertje, nog steeds geschokt, aan Hart van Nederland. De aanvallen van de wolf en de angst in de ogen van haar hond zijn momenten die ze nooit zal vergeten.
Een wolf in het bos?
De schokkende gebeurtenis heeft direct veel aandacht getrokken op sociale media, waar een video van het dier inmiddels rondgaat. De Zoogdiervereniging zegt op basis van die beelden vrijwel zeker te weten dat het om een wolf gaat. Toch zal DNA-onderzoek moeten uitwijzen of dat inderdaad het geval is.
De kans dat het daadwerkelijk om een wolf gaat, lijkt groot; het gedrag dat Geertje beschrijft, komt namelijk sterk overeen met de manier waarop wolven doorgaans jagen. De aanval vond plaats rond 11.30 uur, een tijdstip waarop velen hun hond in het bos uitlaten, onwetend van het gevaar dat daar misschien op de loer ligt.
Bloedige verwondingen en intense zorgen
Voor Bruno is de situatie momenteel uiterst kritiek. Paul van Aalst, de dierenarts die Bruno behandelt, bevestigt dat de verwondingen ernstig zijn. De kleine hond heeft gaatjes in zijn hals en nek, een klaplong en zelfs een inwendige bloeding. “Dit is absoluut roofdiergedrag,” stelt Van Aalst zonder twijfel.
Hij benadrukt dat het gedrag van een wolf duidelijk anders is dan dat van een hond. “Als het een hond was geweest, zou die eerder voor een andere plek hebben gekozen, zoals een poot, en slechts Ć©Ć©n keer hard hebben doorgebeten,” legt hij uit.
De angst bij Van Aalst is dat dit soort aanvallen vaker kunnen voorkomen, vooral nu het lijkt dat wolven zich steeds meer in bewoonde gebieden wagen. “De kracht waarmee een wolf kan bijten, is enorm. Het wordt lastig om honden te redden als ze zo ernstig worden toegetakeld,” waarschuwt hij.
Spoedoperatie op de intensive care
Ondertussen wordt er alles aan gedaan om Bruno te redden. Hij is overgebracht naar de intensive care van de spoedkliniek in Utrecht, waar hij zaterdagavond met spoed werd geopereerd. Het blijft onzeker of de dappere hond het zal halen.
Geertje hoopt met heel haar hart dat haar geliefde Bruno erdoorheen komt en roept op tot maatregelen om dit soort tragische incidenten in de toekomst te voorkomen.
Onzekerheid en angst om terug te keren
De gevolgen van deze mogelijke wolvenaanval reiken verder dan alleen Bruno’s verwondingen. Geertje, die voorheen elke dag met Bruno door het bos wandelde, zegt nu dat ze dat niet meer durft. “Bruno is fit en gezond.
Hij loopt elke dag een uur in het bos, maar dat gaan we nu niet meer doen,” vertelt ze. De angst is te groot, de herinnering aan de aanval te vers.
Moeten er maatregelen worden genomen om verdere wolvenaanvallen te voorkomen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.