Je bed opmaken, dat klinkt als een goede start van de dag en wordt vaak gezien als een teken van orde en productiviteit. Toch blijkt dat deze ogenschijnlijk gezonde gewoonte niet per se goed is voor je gezondheid, vooral niet als het gaat om huisstofmijt.
Onderzoek, onder andere gepubliceerd door NRC, wijst erop dat je bed juist aantrekkelijker kan worden voor deze ongewenste gasten wanneer je het netjes opmaakt.
Wat gebeurt er eigenlijk in je bed, en hoe zorg je ervoor dat je deze kleine beestjes zo min mogelijk aantrekt? In dit artikel lees je alles over de verrassende nadelen van het bed opmaken en de tips die je kunnen helpen je bed een stuk schoner te houden.
Een ideale broedplaats voor huisstofmijt
Het idee dat een opgemaakt bed onschuldig is, wordt door veel mensen gedeeld. Maar volgens experts creƫer je juist een ideale leefomgeving voor huisstofmijt door je bed strak op te maken.
Terwijl je slaapt, verlies je namelijk dode huidcellen, vocht, en olie die in je matras en beddengoed terechtkomen. Deze combinatie zorgt voor precies de juiste omstandigheden waar huisstofmijten zich prettig bij voelen. Bioloog Mike Brooks van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen legt uit in NRC: āHet is er vochtig, wat mijten heel fijn vinden.
Er is voldoende voedsel en dan is er ook nog eens dat mooie kacheltje dat daar de hele nacht bovenop ligt.ā Dat ākacheltjeā, dat ben jij zelf, en door je bed op te maken sluit je als het ware al dat vocht en die warmte in.
Volgens het tijdschrift Kijk verlies je jaarlijks ergens tussen een kwart en driekwart kilo aan huidschilfers, zowel overdag als ās nachts. Dit komt bovenop het zweet en andere stoffen die je lichaam gedurende de nacht afgeeft. Geen wonder dat je bed een geliefde plek is voor huisstofmijt.
Wat je kunt doen om huisstofmijt te bestrijden
Wil je voorkomen dat je bed een magneet wordt voor huisstofmijt, dan kan het helpen om je bed ās ochtends niet meteen op te maken. Door het dekbed juist teruggeslagen te laten liggen, kan je matras sneller drogen en afkoelen.
Hierdoor wordt de omgeving minder aantrekkelijk voor de mijten, zonder dat je meteen hoeft te grijpen naar chemische middelen. Deze oplossing is niet alleen gezond voor jezelf, maar ook nog eens beter voor het milieu.
Ook zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om je bed frisser en gezonder te houden. Was je kussen regelmatig op zestig graden Celsius, en draai je matras af en toe om voor een betere ventilatie.
Het vervangen van je matras na ongeveer tien jaar wordt ook aangeraden, omdat de kwaliteit en hygiƫne ervan na verloop van tijd aanzienlijk afnemen.
Bed opmaken: ja of nee?
Of het opmaken van je bed nu wel of niet verstandig is, blijft voor sommigen een kwestie van gewoonte. Toch zijn er steeds meer mensen die liever hun bed laten luchten om huisstofmijt tegen te gaan.
Mike Brooks vertelt aan NRC: āJa, ik denk zeker dat dat helpt. Hoeveel? Geen idee, maar alle beetjes helpen.ā Het laten luchten van je bed lijkt dus een kleine moeite met een mogelijk groot voordeel voor je gezondheid. Uiteindelijk is het aan jou: kies je voor een net opgemaakt bed of laat je het lekker luchten?
Wat doe jij? Laat jij je bed voortaan luchten, of blijf je trouw aan de ochtendroutine van netjes opmaken? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.