Bij het aanvragen van een kindgebonden budget komt heel wat kijken. Zo dien je eerst te kijken of je er recht op hebt en hoe je ervoor in aanmerking kunt komen. Wil je het budget aanvragen, of twijfel je of je hier recht op hebt? Lees de onderstaande tekst en kom alles te weten over dit type budget. In de onderstaande tekst lees je daarnaast hoe je het budget kunt aanvragen, het totale bedrag zelf kunt berekenen, en hoe je het budget eventueel weer stop kunt zetten.
Wat is het kindgebonden budget?
Wellicht heb je de term al eens voorbij horen komen: kindgebonden budget. Dit budget is een toeslag van de overheid voor het opvoeden en verzorgen van je kind. Het budget is bedoeld om ouders te helpen die weinig verdienen om zo de kosten te kunnen betalen die je hebt om voor voor je kind te kunnen zorgen.
Het budget wordt maandelijks via de Belastingdienst uitgekeerd en staat geheel los van de kinderbijslag. Om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. Hier lees je verderop in de tekst meer over.
Kindgebonden budget voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget dien je niet te veel verdienen. Het budget is namelijk bedoeld ter ondersteuning van ouders die een laag inkomen hebben. Hierin is dit type budget anders dan de kinderbijslag, dat iedereen kan aanvragen, ongeacht de hoogte van je inkomen.
Bij het aanvragen van het kindgebonden budget geldt dat hoe minder je verdient, hoe hoger het totale bedrag van het budget. Het maximale inkomen om in aanmerking te komen voor een budget is €70.000 als alleenstaande ouder, en maximaal €99.000 met een gezamenlijk inkomen. Hierbij geldt dat het budget geen vast bedrag is, maar afneemt naarmate je meer verdient.
Naast de inkomen grens wordt er als voorwaarden voor het budget gesteld dat je 1 of meer kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar, je momenteel kinderbijslag ontvangt van de Sociale Verzekeringsbank(opent nieuw venster) (SVB), en je de Nederlandse nationaliteit hebt of legaal in Nederland bent.
Wanneer kindgebonden budget
Je hebt recht op het budget een stuk eerder dan de kinderbijslag, namelijk al vanaf maand een na de geboorte van je kind. Wanneer je bijvoorbeeld een kind krijgt in januari, heb je in februari al recht op het budget. Nadat je kind ouder is dan 18 heb je geen recht meer op het budget en dien je deze dan ook zelf stop te zetten. Hoe je dit kunt doen lees je verderop in de tekst.
Kindgebonden budget berekenen
Het totale budget hangt af van diverse factoren. Zo wordt het totale bedrag berekend op basis van je inkomen, je gezinssituatie (alleenstaand of samenwonend) en van het aantal kinderen dat je hebt. Indien je een alleenstaande ouder bent ontvang je een hoger maandbedrag dan gezinnen met 2 ouders. Indien je graag je totale bedrag wilt berekenen kun je dit doen door een proefberekening te maken via de website van de belastingdienst.
Kindgebonden budget aanvragen
Indien je reeds in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag, hoef je zelf het budget niet aan te vragen. Jouw gegevens zijn dan namelijk al bekend bij de Belastingdienst. De belastingdienst berekent het budget dat voor jou beschikbaar wordt gesteld en waar jij recht op hebt.
Indien je geen andere toeslagen ontvangt en je wel in aanmerking komt voor het budget dien je deze zelf aan te vragen. Dit kun je eenvoudig online regelen. Om het budget aan te kunnen vragen dien je te beschikken over een DigiD. Middels je DigiD kun je gemakkelijk inloggen en vervolgens via de website van de Belastingdienst het aanvraagproces doorlopen. Je kunt het budget aanvragen zodra je kind geboren is.
Kindgebonden budget stopzetten
Is jouw kind ouder dan 18, of voldoe je in andere opzichten niet meer aan de vereisten van het budget, zorg er dan voor dat je het budget stopzet. Om het maandelijkse budget stop te zetten dien je te bellen met de BelastingTelefoon, je kunt dit namelijk niet online regelen.
Zodra je hebt aangegeven het bedrag te willen stoppen wordt het maandelijkse bedrag direct stopgezet. Indien je een maand of meerdere maanden het budget hebt ontvangen zonder dat je daar daadwerkelijk recht op had, dien je deze terug te betalen. Je wordt hierover door de Belastingdienst op de hoogte gesteld.
Kortom er kan gesteld worden dat het kindgebonden budget een belangrijke fiscale regeling is. Het helpt ouders bij de kosten van verzorging, opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. Het kan ouders een aanzienlijke financiële ondersteuning bieden en hun helpen bij het maken van de vele kosten die gepaard gaan met het hebben van kinderen. Ouders die in aanmerking willen komen voor moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden en hun aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Het is belangrijk om vooraf informatie in te winnen over de voorwaarden en de aanvraagprocedure. Daarbij is het aan te raden om tijdig een aanvraag in te dienen. Zo kan u ten volle profiteren van deze regeling.