Mark Baanders, bekend als de directe en soms brutale verslaggever van PowNed, opende onlangs een heel andere kant van zichzelf tijdens een gesprek bij Renze op Zondag. De 26-jarige Baanders deelde openhartig zijn kinderwens en de obstakels waar hij tegenaan loopt vanwege zijn geaardheid.
In zijn documentaire Baanders wil een Baby onderzoekt hij hoe complex het is om als homoseksuele man een kind te willen krijgen. Voor Baanders is het een emotioneel traject waarin persoonlijke verlangens en maatschappelijke vragen elkaar raken.
Een kwetsbare kant van Mark Baanders
Hoewel Baanders vooral bekend is om zijn rauwe, hese stem en scherpe interviews, toont hij in zijn documentaire een veel kwetsbaardere kant. Toen hij aan de film begon, was hij nog in een relatie.
Samen met zijn toenmalige partner zag hij de toekomst rooskleurig in. Maar zoals het leven soms loopt, ging het stel uit elkaar en stond Baanders er weer alleen voor. Toch liet hij zich hierdoor niet afschrikken om zijn kinderwens te onderzoeken en deze ervaring te delen met de wereld.
De zoektocht naar een kind als homostel
Tijdens het interview bij Renze op Zondag vertelde Baanders over de uitdagingen die hij en zijn ex-partner tegenkwamen tijdens hun zoektocht naar het ouderschap. “Het is ontzettend moeilijk en plastisch om als homostel een kind te krijgen,” vertelde hij.
Zijn documentaire geeft een eerlijke inkijk in deze ingewikkelde reis. Ondanks dat Baanders dit traject begon in een periode van liefdesverdriet, was het voor hem belangrijker om het maatschappelijke vraagstuk aan te kaarten.
“Man, waar ben je aan begonnen?” vroeg presentator Renze Klamer hem lachend, waarop Baanders antwoordde dat het grotere maatschappelijke doel voor hem zwaarder woog dan zijn persoonlijke situatie.
Vrienden zijn kritisch over zijn kinderwens
Niet iedereen in Baanders’ omgeving is enthousiast over zijn kinderwens. Vrienden die in de documentaire aan het woord komen, raden hem zelfs af om vader te worden.
“Je bent chaotisch, nooit op tijd, te veel feestjes, en je was staat nog bij je moeder,” somt Klamer op in het interview. Toch laat Baanders zich hierdoor niet van zijn stuk brengen. “Ik heb evenveel recht op een kind als ieder ander (hetero)koppel,” reageert hij vastberaden.
Hij was verrast door de afkeurende reacties van zijn vrienden. “Het voelde alsof ik door een ballotagecommissie moest. Alsof ik moest bewijzen of ik wel geschikt ben. Maar dat is niet de vraag van deze documentaire. Dat mag ik doen als ik dat wil.”
Obstakels voor homoseksuele ouders
Het wordt homoseksuele mannen zoals Baanders moeilijker gemaakt om een kind te krijgen dan heterokoppels. “Vragen zoals: kun je het wel echt? Kun jij er wel voor zorgen? En met mij nog heel veel anderen,” vertelde hij. Klamer noemde dit soort vragen een soort realitycheck die veel ouders wel eens krijgen.
Maar voor Baanders ligt het anders, het traject dat hij moet doorlopen duurt jaren. “Het is niet zomaar in negen maanden, met een glaasje rode wijn op het nachtkastje en een leuk kaarsje aan gebeurd.” Klamer grapte dat dit voor bijna niemand zo simpel is, maar het blijft voor Baanders een frustrerend proces.
De pijn van afwijzing binnen de gemeenschap
In zijn documentaire spreekt Baanders ook met andere homoseksuele mannen, waaronder iemand die van mening is dat twee mensen van hetzelfde geslacht geen goede opvoeding kunnen geven. Dit raakte Baanders diep.
“Daar was ik het zo mee oneens. Juist omdat ik bij hem ook een kinderwens bespeurde, maar hij wilde het zelf niet omdat hij dacht dat het niet kon. Dat vond ik zo pijnlijk om te horen,” vertelde hij emotioneel.
Draagmoeders en de ‘ontbrekende moeder’
De vraag naar draagmoederschap kwam tijdens zijn zoektocht ook ter sprake. Baanders merkte dat liefde het belangrijkste is bij het opvoeden van een kind. “Liefde geven is niet per se iets vrouwelijks,” vertelde hij.
Volgens een psycholoog uit zijn documentaire zijn andere zaken, zoals een huis of financiën, veel minder belangrijk. Angela de Jong, tafelgast bij Renze op Zondag, voegde daaraan toe dat er geen tekort aan moederliefde hoeft te zijn, bijvoorbeeld door gedeeld ouderschap. Toch ziet Baanders ook nadelen in co-ouderschap.
Baanders vertelde verder dat hij zelfs aan speeddaten deed met potentiële draagmoeders. “Maar dat levert ook veel competitie op. Dan staan er bijvoorbeeld om één dame, acht mannen heen, van: ‘Kies mij,’” aldus Baanders.
‘Ik ben nog maar 26’
Hoewel zijn kinderwens voorlopig even op de achtergrond staat, blijft Baanders er toch mee bezig. Een relatie heeft momenteel voorrang, maar hij kijkt naar de toekomst. Presentator Renze Klamer wees hem erop dat hij nog maar 26 jaar is.
Baanders gaf toe dat er nog tijd genoeg is, maar dat het traject tijd en veel geld kost. “Het is ook iets waar je veel voor moet sparen en het zijn trajecten die jaren in beslag kunnen nemen.
Ik ben nu wel jong en ik zou mezelf nu niet als honderd procent capabele vader zien. Maar ja, time-management. Ik wil op mijn 31ste, 32ste kinderen. Ga er maar aanstaan,” aldus het PowNed-gezicht.
Wat vind jij van de wens van Mark Baanders? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.