Den Haag – Prinses Laurentien heeft haar functie als voorzitter van de Stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH) per direct neergelegd. De stichting, die zich inzet voor alternatieve compensatie voor gedupeerden van het toeslagenschandaal, wordt hiermee geconfronteerd met een onverwachte wending.
Haar beslissing volgt op recente beschuldigingen van wangedrag richting ambtenaren, die de prinses diep hebben geraakt. Na het nieuws dat meerdere ambtenaren van het ministerie van Financiƫn zich beklaagden over haar gedrag, besloot ze dat het tijd was om een stap terug te doen. Maar wat betekent dit voor de toekomst van SGH en de duizenden gedupeerden die afhankelijk zijn van deze stichting?
“Het allerlaatste dat ik wil is dat het om mij gaat”
In een brief aan de Raad van Toezicht van SGH laat prinses Laurentien weten dat ze het afgelopen weekend de knoop heeft doorgehakt om te stoppen. Ze schrijft dat ze de tijd heeft genomen om ‘alles wat is gezegd en gebeurdā goed te overdenken.
Deze uitspraak verwijst duidelijk naar de recente publicatie in het Algemeen Dagblad, waarin aan het licht kwam dat meerdere ambtenaren op het ministerie van Financiƫn hun zorgen hadden geuit over de manier waarop de prinses hen had bejegend.
In haar brief benadrukt Laurentien dat ze absoluut niet wil dat de aandacht op haar persoon komt te liggen. āHet allerlaatste dat ik wil is dat het om mij gaat en om mensen en organisaties die me aan het hart gaan, in verlegenheid brengen,ā legt ze uit.
In een interview met RTL Nieuws voegt ze eraan toe dat het haar eigen keuze is geweest om terug te treden. Ze maakt daarbij duidelijk dat dit besluit niet is genomen onder druk van haar zwager, koning Willem-Alexander, of premier Dick Schoof.
“De emoties bleven bij iedereen binnen de perken”
Ondanks de heftige beschuldigingen blijft Laurentien standvastig in haar ontkenning dat zij over de schreef is gegaan. In hetzelfde interview met RTL Nieuws stelt ze dat de emoties tijdens de betreffende ontmoetingen ‘bij iedereen binnen de perken’ bleven.
Dit statement lijkt een poging om de situatie te de-escaleren, maar het is duidelijk dat de publieke opinie inmiddels verdeeld is. Veel mensen vragen zich af wat er precies is voorgevallen en waarom de prinses zo snel heeft besloten om haar functie neer te leggen.
De Raad van Toezicht van SGH staat echter nog altijd achter Laurentien. In een verklaring aan haar benadrukken zij dat het ministerie van FinanciĆ«n zelf ‘juist jou er op cruciale momenten bij wilde hebben’. Zij noemen haar besluit om te stoppen ‘onrechtvaardig en verdrietig’. Dit laat zien dat niet iedereen overtuigd is van de geuite beschuldigingen en dat er wellicht meer aan de hand is dan wat op het eerste gezicht lijkt.
Een bittere pil voor de toekomst van SGH
Het vertrek van prinses Laurentien komt op een cruciaal moment voor de stichting. Voor de zomer kreeg SGH van het vorige kabinet nog een extra budget van maar liefst 2,3 miljard euro toegewezen. Dit bedrag was bedoeld om via hun alternatieve compensatiemethode zoān 20.000 ouders te helpen die zijn getroffen door het toeslagenschandaal.
Er was echter ook kritiek op de wijze waarop SGH deze gelden verdeelde. Het ministerie van Financiƫn vond dat er te gemakkelijk te grote bedragen werden uitgekeerd, waardoor de toekomst van de stichting tijdelijk op losse schroeven kwam te staan. Na onderhandelingen werden er nieuwe afspraken gemaakt over de voorwaarden voor compensatie, maar nu rijst de vraag of deze nieuwe richting stand zal houden zonder Laurentien aan het roer.
Hoe nu verder?
Met het vertrek van prinses Laurentien blijft de toekomst van de Stichting Gelijkwaardig Herstel onzeker. Zal de stichting in staat zijn om haar werk voort te zetten zonder haar invloed en netwerk?
En hoe zal dit alles uitpakken voor de duizenden ouders die wachten op een rechtvaardige compensatie? De Raad van Toezicht heeft de hoop uitgesproken dat Laurentien in een andere rol betrokken blijft bij het toeslagendossier, maar hoe dat er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk.
Is het vertrek van prinses Laurentien een goede of juist een slechte ontwikkeling voor de toeslagenouders? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.