De wereld wordt steeds duurder. Het is bijna onbetaalbaar geworden, om op aardgas te stoken. Bovendien is stoken op aardgas een aanslag op het klimaat. Er komen veel schadelijk stoffen in de wereld terecht, doordat er bij de productie van aardgas veel CO2 vrijkomt. Verduurzamen is een grote trend op dit moment. Steeds meer huishoudens plaatsen zonnepanelen op het dak en sluiten hun gasaansluiting af. Alle nieuwbouwwoningen van de laatste jaren, mogen alleen nog maar duurzaam gebouwd worden. Maar ook steeds meer oudere woningen worden duurzamer gemaakt. Koop je een bestaande woning en wil je deze zuiniger maken? Overweeg dan eens om een verduurzamingshypotheek af te sluiten.
Wat is een verduurzamingshypotheek?
Met een verduurzamingshypotheek kun je een koopwoning verduurzamen. Denk hierbij aan milieuvriendelijke oplossingen, zoals:
- zonnepanelen op het dak
- een warmtepomp
- vloerverwarming
- verbeterde isolatie
- het verwijderen van de gasaansluiting
- dubbel glas laten plaatsen.
Met verduurzamen beperk je het energieverbruik in je huis. Er wordt alles aan gedaan, om zo min mogelijk te stoken. Je bent vervolgens veel goedkoper uit. Het is dus zowel voor je bankrekening als voor het klimaat goed, om milieubewust te wonen. De hypotheek voor verduurzaming is een lening. Het is een stukje extra hypotheekruimte. Deze extra bestedingsruimte krijg je alleen, als je daadwerkelijk van plan bent om klimaatvriendelijke maatregelen te nemen. Deze moeten voldoende opleveren, zodat de woning meer waard wordt.
Wat houdt de ECP-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) in?
Bij het verstrekken van een duurzaamheidshypotheek, speelt de EPC-norm ook een rol. Dit is de waarde van je energieverbruik. De norm bepaalt hoeveel elektriciteit en gas er nodig is, om je woning voldoende te kunnen verwarmen. Doordat de norm steeds strenger wordt, worden er sinds het jaar 2021 alleen nog maar nul-op-de-meterwoningen(NOM) gebouwd. Een nieuwe gasaansluiting is tegenwoordig verboden. Alle nieuwbouwwoningen zijn volledig elektrisch en uitgerust met zonnepanelen. Vanaf 2006 werd de norm steeds wat lager in zijn waarde.
Een EPC-waarde van nul is energieneutraal. Er hoeft zeer weinig energie opgewekt te worden, om comfortabel te kunnen leven. De waarde wordt in getallen uitgedrukt. Een waarde van 0,4 betekent dat er slechts 40% aan energie nodig is, om een woning te verwarmen. Dit is dus 60% minder dan bij een woning uit het jaar 2000. Hieronder vind je de EPC-norm per jaartal:
Jaartal | EPC-waarde |
1996 | 1,4 |
1998 | 1,2 |
2000 | 1 |
2006 | 0,8 |
2011 | 0,6 |
2015 | 0,4 |
2020 | 0,2 |
2021 | 0 |
Wat kost een Verduurzaam hypotheek?
De kosten en de hoogte van de hypotheek hangen van de woningwaarde af. Veel hypotheekverstrekkers hanteren bovendien een duurzaamheidskorting, als beloning voor milieuvriendelijke maatregelen. Je kunt je huidige hypotheek aanpassen, om extra bestedingsruimte voor een verduurzaming aan te vragen. Uiteindelijk haal je de hypotheekkosten er weer snel uit. Je energierekening valt namelijk een stuk lager uit. Waardoor je de investering dus sneller terugverdiend. Je betaalt relatief weinig rente over deze hypotheek. Hoe “groener” je woning is, hoe lager de rente zal zijn.
Je mag tot zes procent van de woningwaarde lenen voor verduurzaming. Het maximale bedrag voor alle woningen is 9000 euro. Je kunt hiervoor een spouwmuur plaatsen, zonnepanelen laten leggen en vloerisolatie toepassen. Heb je een woning van 100.000 euro? Dan kun je een verduurzaam hypotheek van 6000 euro afsluiten. Is de woningwaarde 150.000 of meer? Dan is er altijd een maximaal bedrag van 9000 euro van toepassing.
Hoe werkt een Duurzaamheidsdepot?
Dit is een rekening waarop het saldo van de verduurzaming komt te staan. Het bedrag is nooit hoger dan de grens van 9000 euro. De rekening is voor alle energiebesparende maatregelen. Denk aan vloerverwarming, isolatie en zonnepanelen. De opdrachtgevers en leveranciers worden van deze rekening betaald. Dit is op alle duurzame investeringen aan je woning van toepassing. Je ontvangt in het eerste jaar meestal een rentevergoeding over het saldo.
De hoogte van de vergoeding komt met je hypotheekrente overeen. Je duurzaamheidsdepot heeft een looptijd van gemiddeld twee jaar. Het is soms mogelijk om een eventuele verlenging aan te vragen. Als er nog een restant op de rekening staat, wordt deze meestal met je lening verrekend. Soms kun je het overgebleven bedrag op je rekening terug laten storten. Als het project is afgerond, kan het duurzaamheidsdepot gesloten worden.
Wie bieden een verduurzamingshypotheek hypotheek aan?
- Academia(hypotheek verduurzaming voor hoger opgeleiden)
- Rabobank
- Triodos
- ASN-bank
- Hypotheker.nl
- ABN-AMRO
- Aegon
Elke hypotheekverstrekker of bank hanteert zijn eigen voorwaarden. Je kunt bij elke aanbieder niet meer dan 9000 euro voor duurzame maatregelen lenen. Bespreek je plannen met een hypotheekadviseur. Is de woning na de verbouwing meer waard? Dan zul je eerder geld voor de verduurzaming kunnen lenen. Een taxateur kan bovendien de nieuwe woningwaarde na de verbouwing berekenen. Dit doet hij door een taxatierapport op te stellen. De hypotheekverstrekker kan, aan de hand van dit rapport, het risico bepalen.
Comments 1