Wil je op een passieve manier geld verdienen? Dan is het misschien een idee om een woning of appartement te gaan verhuren. Dit kan met een speciale verhuurdershypotheek. Je lost de hypotheek (deels) af, met de inkomsten die je van je huurders ontvangt. Zo blijft de investering aantrekkelijk en overzichtelijk. Ook spaar je voor je oude dag. Je hoeft bovendien geen grote smak geld op tafel te gooien.
Wat is een Verhuurhypotheek?
Een verhuurdershypotheek is een financiering voor een tweede koopwoning, die je gaat verhuren. Het verhuren van je woning is niet toegestaan bij een normale hypotheek. Met de verhuurdershypotheek heb je deze mogelijkheid wel. Je ontvangt dan extra inkomsten uit de verhuur van de woning. Een verhuurdershypotheek kan daarom een aantrekkelijke investering zijn. Alleen particuliere verhuurders kunnen een verhuurdershypotheek krijgen.
Je bent wel wat meer geld kwijt aan een verhuurdershypotheek. Er wordt namelijk een opslag op de rente in rekening gebracht. Deze opslag bedraagt 1%. De opslag wordt bij het rentepercentage opgeteld. De hypotheekvorm is ook niet zonder risico. Soms loop je huurinkomsten mis. Dan moet je nog wel maandelijks je verhuurdershypotheek en rente aflossen. De kans op verlies is dus altijd aanwezig. Aanbieders nemen meer risico. Daardoor is de rente ook een stuk hoger.
Wat zijn de voorwaarden van een Verhuurhypotheek?
Je mag geen professionele belegger zijn, om in aanmerking voor de verhuurdershypotheek te komen. Alleen particuliere huizenbezitters kunnen de aanvraag doen. Het moet om een tweede woning gaan, waar je zelf niet in woont. Hypotheek omzetten naar verhuurhypotheek? Dan moet er sprake van een overwaarde uit je eigen woning zijn. Uit deze overwaarde kun je de hypotheek oversluiten.
Normaal gesproken is het verboden om je eigen woning met een hypotheek te verhuren. Pas bij een oversluiting is dit mogelijk. De eisen zijn relatief streng. De leencapaciteit voor een eventuele volgende woning gaat ook omlaag. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrekvoordeel meer. Op de overwaarde is dan geen belastingaftrek meer mogelijk. Over het resterende bedrag kun je de belasting nog wel af laten trekken. De aflossingsvorm kan annuïtair of lineair zijn. Bovendien heb je de mogelijkheid om een bepaald percentage aflossingsvrij te lenen. Dit kan tot ongeveer vijftig procent van de woningwaarde zijn. Soms kun je een percentage boetevrij aflossen.
Bij het traject via het woonfonds gelden andere voorwaarden dan bij het normale traject. Bovendien is het woonfonds slechts een enkele aanbieder. Er worden geen vergelijkingen met andere aanbieders gemaakt. Dit traject is daardoor korter en goedkoper.
Hoeveel kan ik maximaal lenen?
De verhuurdershypotheek kan 50% tot 80% van de woningwaarde bedragen. Meestal is dit 70-75%. De minimale lening ligt rond de 50.000 euro. Het maximale bedrag dat je kunt lenen, is ongeveer 500.000 euro. De rente verhuurhypotheek is gemiddeld 4,55%-6,55%. Bij een hypotheekbedrag tot 50% van de woningwaarde, is de rente gemiddeld 4,50%-6,50%. Je moet altijd eigen geld achter de hand hebben. Zonder eigen geld blijft het lastig om een eigen woning te kopen.
Je leent een bepaald percentage. Veel hypotheekaanbieders beschikken over het voordeel dat je voor 50% aflossingsvrij kunt lenen. Het restant kun je dan met eigen (spaar)geld aanvullen. Dit restant is dan ook 50% van de woningwaarde. Een verhuurhypotheek berekenen, blijft maatwerk. Deze berekening moet dan ook door deskundige hypotheekadviseurs uitgevoerd worden. Net als bij een gewone hypotheek, is het leenbedrag in elke situatie wisselend.
Voordelen van de Verhuurdershypotheek
Je kunt de woning aan je eigen kinderen verhuren. Het is momenteel lastig om aan een passende woonruimte te komen. Je kunt je studerende kinderen dus eenvoudig aan een geschikte woning helpen. Bovendien kun je ook andere familieleden een woonruimte aanbieden. Verhuren aan derden is daarbij ook een mogelijkheid. Je ontvangt een mooi rendement uit je spaargeld. Hierdoor kun je een flink vermogen opbouwen. Je spaart voor later en beschikt altijd over extra inkomen.
Mogelijkheden van de Verhuurhypotheek
Je kunt ervoor kiezen, om een woonfonds verhuurhypotheek af te sluiten. Ook andere aanbieders verstrekken een verhuurdershypotheek. Het woonfonds heeft extra voordelen. Zestig procent van de staat in verhuurde waarde, kan aflossingsvrij verkregen worden. Het restant (leningwaarde tot 80% van de verhuurde staat) is in dertig jaar af te lossen. De rente staat twintig jaar lang vast. Het woonfonds kan professioneel hypotheekadvies geven.
Je kunt de aanvraag, zonder over de nodige kennis te beschikken, niet rechtstreeks doen. Dit is namelijk te ingewikkeld. Je moet zelf voldoende kennis en expertise op zak hebben, om de aanvraag te mogen doen. Dit kan via een speciale opleiding. Bij het woonfonds moet je tevens over marktkennis beschikken. Je moet bovendien ervaring hebben en zelf al een woning verhuren.
Starters kunnen dus beter via de normale werkwijze een verhuurdershypotheek aanvragen. De aanvraag wordt naar verschillende aanbieders en adviseurs doorgestuurd. Deze aanvraag kan ook via het woonfonds verlopen. Wel kost de procedure meer tijd en geld. Deze methode is speciaal voor mensen die weinig kennis van de woningmarkt hebben. Ook hebben ze geen ervaring in het verhuren van woningen. Er zijn verschillende aanbieders op internet te vinden. Je kunt rechtstreeks contact met een adviseur opnemen. Deze kan de aanvraag met je in orde maken.
Wil je de tweede woning extra duurzaam maken? Dan kun je, via het warmtefonds, ook een duurzaamheidslening afsluiten. De staat van de verhuurde waarde wordt hoger. Bovendien levert de woning bij de verkoop meer op. Je hebt daarnaast meer kans op succesvolle huurinkomsten. Mensen willen weinig voor energie betalen. Een duurzame en energiezuinige woning is tegenwoordig aantrekkelijk om te huren. Je haalt vervolgens meer rendement uit je huurinkomsten.