Geld beleggen kan lastig zijn en niet iedereen heeft het beste met je voor. Of je nu net begint met beleggen of al veel ervaring hebt, iedereen kan slachtoffer worden van beleggingsfraude en oplichterij. Elke jaar verliezen onschuldige mensen vele miljoenen euros door een vorm beleggingsfraude. Erger nog, veel van deze misdaden worden niet gemeld vanwege een gevoel van schaamte of schuld, dus de werkelijke schade is waarschijnlijk veel hoger. Als je jezelf wilt beschermen tegen oplichters, zijn hier zeven belangrijke waarschuwingssignalen om op te letten.
1. Investeren is tijdsgevoelig
De daders van beleggingsfraude willen niet dat hun slachtoffers de tijd krijgen om na te denken of goed kunnen kijken. Wees zeer argwanend over elke investering waarbij je in een korte tijd snel en veel geld kan verdienen.
2. Niet te missen kans komt van een nieuwe “vriend”
Affiniteitsfraude gebeurt wanneer een oplichter infiltreert in een vertrouwde groep, zoals de plaatselijke tennisclub of sociale club. Als je onlangs een nieuwe “vriend” bent tegengekomen en die “vriend” prijst opeens een investering aan, doe dan eerst je eigen onderdoek.
3. Geen informatie te vinden
Oplichters kunnen ten onrechte beweren dat de investeringen die ze aanprijzen niet geregistreerd hoeven te worden of dat deze kans zelf geheim moet blijven. Je moet geen enkele investering vertrouwen die elke vorm van transparantie ontbeert, dus doe je eigen onderzoek en let op de meest kleine details.
4. Geen antwoorden of te laat
Als het tijd is om je geld te investeren, heb je waarschijnlijk veel vragen en je verdient natuurlijk eerlijke zeer uitgebreide antwoorden. Wees zeer achterdochtig als de antwoorden waar op je wacht te lang op zich laten wachten of als ze ontwijkend of onvolledig aanvoelen.
5. Risico’s worden geminimaliseerd of weggewuifd
Elke investering heeft zijn risico’s – zelfs rotsvaste Nederlandse staatsobligaties kunnen in waarde dalen door veranderende rentevoeten. Als je te horen krijgt dat er geen risico is of dat het risico minimaal is, moet je je eigen onderzoek doen en uitzoeken wat er werkelijk aan de hand is.
6. Buitenproportionele rendementen
Oplichters beloven buitenproportionele rendementen opbrengsten, waaronder koersen tientallen malen hoger zijn dan de huidige marktkoersen, rentes en dividenden. Claims dat aangeraden belegging tot hoger financieel rendement dan normaal zullen leiden moeten met een gezonde dosis scepsis worden benaderd.
7. Investeringsmogelijkheid is lastig te begrijpen
De daders van beleggingsfraude proberen zich vaak te verschuilen achter complexiteit, wat resulteert in moeilijk te begrijpen beleggingsproducten. Het spreekt voor zich dat je niet moet investeren in iets wat je niet begrijpt, want dat kan je heel veel geld verliezen.
Er zijn genoeg legitieme investeringen, maar uiteindelijk bestaat er niet zoiets als een risicovrij, snel geld of enorme rendement. Als je je zorgen maakt over de informatie verstrekking en het rendement van de investering, dan loont het de moeite om de bovenstaande 7 waarschuwingssignalen van beleggingsfraude in acht te nemen. Als de waarschuwingssignalen je ook maar enigszins bekend in de oren klinken, dan is het tijd om anderen te waarschuwen, actie te ondernemen en contact op te nemen met de autoriteiten.