Als je probeert geld te besparen, moet je beginnen met het maken van een maandelijks budget, zodat je precies weet waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel op kunt bezuinigen. Het budgetteren van elke uitgave en het bijhouden van je inkomsten kan vooral in het begin ontmoedigend lijken. Maar als je er eenmaal mee begint, zul je de kennis en controle die het oplevert waarderen. Hieronder vind je een handleiding om je op weg te helpen.
Denk vooruit
Wacht niet tot het begin van de maand om te beginnen met budgetteren. Het is belangrijk om te plannen voor de toekomst, jezelf de tijd te geven, en je inkomsten en uitgaven echt te onderzoeken. Dat kun je niet goed doen zodra je de rekeningen van de maand gaat betalen.
Budgetplanning met een maandelijks budget
Begin met de makkelijke dingen. Download de NIBUD maandbegroting, een budgetteringsapp of koop een fysieke budgetplanner en voer je inkomsten in. Zet vervolgens al je vaste uitgaven erin. De meeste van je rekeningen zullen onder deze categorie vallen, omdat de meeste rekeningen elke maand hetzelfde zijn, zoals je hypotheek/huur, elektriciteit, gas, water, leasekosten auto en verzekeringen. Daarna begroot je de niet-vaste uitgaven, denk hierbij aan tanken van de auto en eventuele extra’s, zoals afspraakjes of uitjes met vrienden. Het is belangrijk om met alle mogelijke uitgaven rekening te houden en als het gaat om uitgaven die van maand tot maand in prijs variëren rond dan naar boven af.
Niet elke maand is hetzelfde
Het maken van een maandelijks budget is niet echt een eenmalige opgave. Je salaris en uitgaven variëren waarschijnlijk elke maand een beetje en daarom is het belangrijk om elke maand een nieuw budget te maken waarin alle variabelen zijn opgenomen. De ene maand heb je bijvoorbeeld een doktersafspraak, je huisdier heeft misschien inentingen nodig of misschien is het tijd om je auto te laten keuren.
Financiële buffer voor onvoorziene uitgaven
Onderzoeken, afspraken met de dierenarts en olie verversen zijn allemaal rekeningen die terugkomen; ze komen alleen niet maandelijks terug. Omdat je weet dat je ze uiteindelijk zult moeten betalen, moet je elke maand een beetje van je inkomen opzij zetten, zodat je voorbereid bent als het zover is. Dit doe je door het creëren van een financiële buffer.
Droom het, plan het
Hoewel het belangrijk is om je te concentreren op het nu en plannen te maken voor de komende maand/maanden, is het ook belangrijk om na te denken over je toekomst op lange termijn. Waar wil je financieel staan over 5 of 10 jaar? Wil je geen schulden meer hebben, je auto bezitten, een huis kopen? Dit zijn dingen om over na te denken bij het opstellen van je maandelijks budget. Waarom? Als het je doel is om schuldenvrij te zijn, moet je zoeken naar gebieden waar je onnodige uitgaven doet.
Neem dat geld en gebruik het om je schulden, Afterpay, Klarna en creditcard rekeningen sneller af te betalen. Als je een spaarpotje wilt opbouwen, moet je misschien overwegen een aantal abonnementen of lease plannen op te zeggen en het vrijgekomen geld rechtstreeks in spaarpotje te stoppen. Het is geweldig om dromen te hebben, maar als je wilt dat ze werkelijkheid worden, moet je er ook voor plannen en budgetteren.
Denk aan kleine uitgaven
Het is gemakkelijk om die kleine uitgaven te vergeten. Misschien heeft je bank of een creditcard maandelijkse of jaarlijkse kosten. Deze kleine uitgaven moet je zeker in je maandelijks budget opnemen, anders zou je wel eens in je spaargeld kunnen duiken om je fout te dekken.
Budgetteer niet elke cent
Je moet precies weten hoeveel geld je elke maand verdient en uitgeeft, maar je moet niet elke cent toewijzen aan rekeningen. Het is belangrijk om een kleine buffer op de bank achter te laten voor het geval er iets onverwachts gebeurt of je per ongeluk een rekening over het hoofd ziet. Een kleine buffer op je betaalrekening aanhouden beschermt je tegen rente kosten van ongewenst rood staan.
Gebruik je zelfbeheersing
Een maandelijks budget opstellen is stap één. Je eraan houden is stap twee. Als je je budget verantwoord hebt opgesteld, met ruimte voor besparingen of schuldaflossing, gebruik wat over is om jezelf af en toe te verwennen door te gaan uiteten of een show te bezoeken. Aan de andere kant betekent dit ook als je budget op is, je niet kan gaan uit eten. Ook het smokkelen door gebruik te maken van een betaling met een creditcard of een achteraf betalen methode is niet toe gestaan. Want zo hou je jezelf alleen maar voor de gek. Het is belangrijk zelf verantwoordelijkheid te nemen en jezelf te beheersen als het gaat om budgetplanning. Elke euro telt want nu verantwoordelijkheid nemen kan in de toekomst veel opleveren.
Het maken van een maandelijks budget of maandbegroting, en je eraan houden, helpt je om je uitgavenpatroon bij te houden en stelt je in staat om in de toekomst succes te boeken. Wees ijverig, maak maandelijks een nieuw budget, en geef jezelf de tijd om alles wat je elke maand moet invullen te consequent te doen. Het is misschien geen leuke bezigheid, maar de beloning is financiële verantwoordelijkheid en uiteindelijk financiële vrijheid.
Comments 1