Stap budget opleidingen
Alleen opleidingen die gericht zijn op het versterken van de arbeidsmarktpositie worden betaald via het STAP-budget. Mocht je nou denken dat het aanbod daardoor beperkt is dan vergis je je. Welke opleidingen, cursussen of trainingen in aanmerking komen voor het STAP-budget kun je zien via deze link. Wanneer je alleen maar de volledig gesubsidieerde opleidingen/cursussen wilt zien, vink dan het vakje 100% gesubsidieerd aan. Kies de opleider en dan de door jouw gewenste opleiding. Je kunt een voorinschrijving doen en ontvangt jouw STAP-aanmeldingsbewijs. Dat is belangrijk want dit heb je nodig voor het aanvragen van het STAP-budget.
Wat als de door mij gekozen opleiding meer dan 1000 euro kost?
Wanneer dat het geval is dan zul je het bedrag wat daarboven gaat of zelf moeten betalen of bijvoorbeeld aan je werkgever vragen om dat te doen. Kost je opleiding minder dan 1000 euro dan kun je die dus gratis volgen, dat wil zeggen als je aanvraag wordt goedgekeurd.
Stap budget aanvragen
Om te voorkomen dat nu de hele € 200 miljoen al aan het begin van het jaar uitgegeven wordt, is de subsidiepot verdeeld in tijdvakken. In 2023 start elke twee maanden een nieuwe aanvraagronde, te beginnen in februari. Is het geld van zo’n ronde op, dan kun je in de volgende ronde je aanvraag opnieuw indienen. Elke nieuwe ronde betekent dus een nieuwe kans.
Het eerste tijdvak dit jaar start op 28 februari om 10:00 uur. Zet die datum in je agenda! Als je aanvraag wordt goedgekeurd, dan betaalt de overheid de studiekosten rechtstreeks aan de opleider. Het is dus niet zo dat het bedrag eerst op je eigen rekening gestort wordt.
UWV stap budget
Je vraagt een START subsidie aan via het STAP-portaal van het UWV waar je inlogt met DigiD. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt. Meestal ontvang je direct bericht maar soms heeft het UWV langer om jouw aanvraag te beoordelen. Wanneer je de meeste kans wilt maken, zorg er dan voor dat je op 28 februari 2023 vóór 10:00 uur naar deze site gaat en op Aanvragen klikt en ververs je browser niet.
Wat als ik geen STAP-budget krijg toegekend?
Geen nood want je zit nergens aan vast. Je voorinschrijving wordt geannuleerd dus je bent niet verplicht om alsnog met de gekozen opleiding te beginnen. Je kunt je aanvraag gewoon in een volgende ronde opnieuw indienen. Maar let wel; je moet je dan wel weer opnieuw inschrijven voor die opleiding en opnieuw een aanmeldingsbewijs aanvragen.
Wat gebeurt er als ik de opleiding niet afmaak?
Het STAP-budget is een voorschot. Pas na afloop van je opleiding wordt de subsidie definitief. Wanneer je de opleiding niet kunt starten of voltooien, moet je dit melden bij het UWV. Doe je dat niet en stop je zonder geldige reden, dan kun je twee jaar lang uitgesloten worden van het STAP-budget.
Kan ik ook een STAP-budget krijgen als ik al een studie gerelateerde vergoeding krijg?
Wanneer je al een studie gerelateerde vergoeding ontvangt, dan heb je in principe geen recht op een STAP-budget. Toch zijn daarop wel enkele uitzonderingen op. Zo kunnen studenten jonger dan 30 jaar geen STAP-subsidie krijgen voor een opleiding bij een OCW-erkende opleider maar wel voor een cursus, training of opleiding bij een private opleider. Ook wanneer je een lerarenbeurs krijgt, kan het toch zijn dat je recht hebt op een STAP-subsidie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de kosten van de scholing hoger zijn dan de vergoeding die je al ontvangt.
Kan ik het STAP-budget ook over meerdere opleidingen verdelen?
Nee, dat kan niet. Het STAP-budget is bedoeld voor 1 scholing per kalenderjaar. Ook is het niet mogelijk om met terugwerkende kracht een STAP-budget aan te vragen voor een lopende opleiding of voor een opleiding die je al hebt afgerond.